flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підготовка секретарів судового засідання

28 березня 2014, 15:00

  

24–28 березня 2014 року Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України на базі Львівського апеляційного господарського суду провело підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів. Для проходження підготовки прибуло 22 секретарі судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів Волинської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської та Тернопільської областей.
Для проведення підготовки було запрошено суддю Апеляційного суду Львівської області Ігоря Бермеса, суддю Львівського апеляційного господарського суду Світлану Бойко, суддю господарського суду Львівської області Тараса Фартушка, суддю господарського суду Рівненської області Василя Трускавецького, помічника судді Апеляційного суду Львівської області Мар’яну Олещук, головного спеціаліста відділу кадрового забезпечення та антикорупційного моніторингу Львівського апеляційного господарського суду Станіслава Лозицького, керівника апарату господарського суду Рівненської області Тетяну Опанасюк, директора Львівського науко-дослідного інституту судових експертиз, кандидата хімічних наук Олену Курильову, головного спеціаліста з інформаційних технологій Територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області Андрія Бадзяна, головного психолога Західноукраїнського центру “Жіночі перспективи” Світлану Бєляєву, помічника начальника управління МВС у Львівській області, викладача Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Любомира Сопільника.
Під час занять було вивчено такі питання:
  • Загальні положення господарського процесуального кодексу. Особливості розмежування категорій справ. Актуальні питання забезпечення виконання та застосування ГПК України. Підвідомчість і підсудність справ господарського суду. Виключна підсудність справ. Передача справ з одного господарського суду до іншого.
  • Запобіжні заходи. Процесуальні строки та процесуальні документи. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Застосування заходів забезпечення позову. Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Питання, що виникають у господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін.
  • Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи. Інновації у судочинстві, проекти нових кодексів, змін до законодавства.
  • Історичні моменти формування судочинства в Україні.
  • Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз`яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.
  • Докази та доказування в господарському судочинстві. Питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.
  • Підстави та порядок передачі господарським судом матеріалів справи до слідчих органів.
  • Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в господарських справах. Обов’язкове призначення експертизи.
  • Методика роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ. Участь секретаря судового засідання у підготовці справи до судового розгляду.
  • Відповідальність за несвоєчасне виготовлення та направлення на адресу учасників судового процесу копій процесуальних документів, відповідей на запити, тощо.
  • Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів. Застосування Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу, затвердженої наказом ДСА України від 20.09.2012 №108. Порядок передачі фонограми судового засідання до суду апеляційної та касаційної інстанції. Проблемні питання обміну електронними документами між судом  та учасниками судового процесу. Проблеми використання відео-конференцзв’язку під час проведення судових засідань.
  • Практичне використання системи комплексного інформаційного забезпечення “ЛІГА: ЗАКОН”.
  • Формування господарських  справ. Попередня підготовка судових справ до розгляду.
  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні  (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання  рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Вирішення господарських спорів у судах першої інстанції. Повідомлення учасників судового процесу про час і місце проведення судового засідання та дотримання процесуальних прав сторін. Порядок проведення судового засідання. Особливості розгляду справи у закритому судовому засіданні. Притягнення до відповідальності осіб за прояв неповаги до суду.
  • Судові витрати. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл витрат у разі скасування чи зміни рішення суду першої інстанції. Застосування Закону України “Про судовий збір”.  Питання, пов’язані із сплатою, стягненням, розподілом судового збору та інших судових витрат.
  • Антидискримінаційне законодавство та практика його застосування. Вивчення аспектів застосування положень Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок. 
Після закінчення підготовки всім слухачам вручено Сертифікат Національної школи суддів України.