flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робоча зустріч

25 березня 2014, 14:00
25 березня 2014 року в Львівському апеляційному господарському суді відбулася робоча зустріч колективу суду з ректором Національної школи суддів України Миколою Оніщуком. Голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький представив також учасників зустрічі – голову господарського суду Львівської області Михайла Юркевича та начальника відділу вивчення міжнародного досвіду організації діяльності судів Національної школи суддів України Івана Балаклицького.
 
 
Микола Оніщук зазначив, що Національна школа суддів України відповідає завданням, які поставлені перед нею, а саме:
  • організація спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді;
  • підготовка суддів, яких призначено на посаду судді вперше; яких обрано на посаду судді безстроково; яких призначено на адміністративні посади в судах;
  • періодичне навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації;
  • підготовка працівників апаратів судів;
  •  проведення наукових досліджень з питань удосконалення судочинства;
  • вивчення міжнародного досвіду організації діяльності судів;
  • науково — методичне забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції.
Підготовку слухачів Національної школи суддів України забезпечує високопрофесійний викладацький склад, до участі в навчальному процесі залучаються судді Верховного Суду України, Вищих спеціалізованих, господарських, адміністративних судів; апеляційних та місцевих судів загальної юрисдикції, штатні викладачі.
Національна школа суддів України активно співпрацює із Центром судівських студій (директор Н. О. Верещінська) та проектом USAID «Справедливе правосуддя» (керівник Д. Вон) у підготовці і проведенні семінарів, конференцій та круглих столів .
Міжнародна діяльність Національної школи суддів України направлена на налагодження зв'язків та співробітництва з міжнародними організаціями з метою залучення кращого світового досвіду для вирішення нагальних потреб підготовки професійних кадрів для судової системи України.
Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зауважив на тому, що важлива складова покращення стану справ у здійсненні правосуддя в країні — це посилення якості підготовки суддівських кадрів. На його переконання, для покращення стандартів підготовки суддів необхідно збільшити строк спеціальної підготовки кандидатів на посади суддів вперше з 6 місяців, передбачених законом «Про судоустрій і статус суддів», до 18 місяців. Строки підготовки кандидатів на посади суддів у різних країнах, як континентальної моделі права, так і англо-американської коливається від 14 місяців (Грузія) до 6 років (Нідерланди). Тому 6 місяців, які передбачені українським законодавством, для ознайомлення кандидата на посаду судді з азами, тонкощами професії, отримання практичних навичок є недостатніми.
 
 
Також у своєму виступі ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук наголосив на найбільш актуальних питаннях і проблемах сьогодення. Розпочав з обговорення відповідності європейським стандартам законопроектів «Про відновлення довіри до судової влади України» та змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Ректор зауважив на тому, що зарубіжні експерти (Місії Ради Європи та Венеціанської Комісії) закликають дотримуватися норм Конституції України та міжнародного права. Майбутній закон має базуватись на нормах Конституції України та в межах існуючих процедур перевірити законність винесених судових рішень, які, на думку громадськості, можуть порушувати права громадян. В цьому питанні, як зазначив ректор, необхідно вийти на конституційну дорогу. Законодавець може створити комісію для перевірки діяльності суддів на відповідність певним критеріям, але її висновки не повинні мати обов'язковий характер. Остаточні ж рішення щодо притягнення суддів до відповідальності повинні приймати Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада юстиції. Закон України про відновлення довіри до судової влади України має низку надмірностей стосовно тотальної зміни всіх керівників судів.
Микола Оніщук зазначив, що відповідно до законодавства суди здійснюють правосуддя самостійно та, здійснюючи правосуддя на основі Конституції і законів України, є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Зміна органів виконавчої та законодавчої влади не має мати наслідком зміну керівництва судів. Гарантією незалежності суду є незалежність від політичних процесів в країні.
Напрямком очікуваних змін є усвідомлення того, що судова влада – це цивілізаційний продукт і всі механізми політичного впливу чи оцінки мають уникатися. Адже вимога суспільства до судової влади досить висока, тому ми не можемо залишатися пасивним об'єктом впливу зі сторони політичних інститутів. Також він наголосив, що представникам судової влади необхідно усвідомити, яких саме змін вони очікують, та виробити необхідні кроки для досягнення таких змін. За словами Миколи Оніщука, насамперед це має бути підвищення рівня самоцензури та аполітичності представників судової влади, формування принципів реалізації інформаційної відкритості судів та органів суддівського самоврядування і налагодженню повноцінного діалогу із суспільством. Ситуація буде змінюватися і є надія, що суспільство відчує позитивні сигнали від судової влади і таким чином буде подолано накопичені проблеми.
 
 
Після обговорення учасниками робочої зустрічі проблемних питань та надання Миколою Оніщуком відповідей на запитання, які надходили від суддів та працівників апарату, ректор подякував усім за активну участь, запевнивши, що надані пропозиції та зауваження будуть враховані в подальшій роботі Національної школи суддів України для зміцнення авторитету судової влади, як однією з гарантій утвердження засад незалежності та неупередженості судової влади.