flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навчання суддів місцевих господарських судів

17 лютого 2014, 09:00
 
 
З 17 по 28 лютого  2014 року Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України на базі Львівського апеляційного господарського суду проводить підготовку суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.
На навчання прибули судді  місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше з Волинської, Закарпатської, Львівської,  Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей.  Всього 13 суддів.
Вітальними словами семінар відкрила  директор Львівського регіонального відділення НШС України Слюсар Людмила Антонівна.
Для проведення навчання запрошені: судді Львівського апеляційного господарського суду -заступник голови Львівського апеляційного господарського суду Костів Тетяна Сергіївна,  Матущак Олег Іванович, Данко Леся Семенівна,  Давид Леся Львівна, Кузь Володимир Леонтійович, Бойко Світлана Михайлівна,  Мирутенко Олександр Леонтійович, Желік Максим Борисович, Бонк Тетяна Богданівна; судді Господарського суду Львівської області: заступник голови Господарського суду Львівської області - Манюк Петро ТеодоровичФартушок Тарас Богданович, Іванчук Світлана Володимирівна, Запотічняк Олександра Дмитрівна, Бортник Ольга Юріївна, кандидат юридичних наук Гутьєва Віра Василівна, кандидат юридичних наукРим Тарас Ярославович; суддя Господарського суду Рівненської області Трускавецький Василь Петрович;  директор Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, кандидат хімічних наук Курильова Олена Франтишківна;  доцент юридичного факультету Ужгородського університету, кандидат юридичних наук Савчин Михайло Васильович.
Під час проведення підготовки буде вивчено наступні питання:
 
Конституційно-правові засади здійснення правосуддя в Україні. Практичні питання застосування Конституції України при здійсненні правосуддя. Конституційно-правові засади здійснення правосуддя в Україні.
Постанова Пленуму Верховного Суду України №9 від 01.11.1996р. «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя». Рішення Конституційного Суду України в судовій практиці.
Порядок ведення судового засідання. Дії судді при зловживанні учасниками судового процесу своїми правами та вчиненні ними у судовому засіданні дій, що свідчать про неповагу до суду. Порядок складанні протоколів про адміністративні правопорушення судовими розпорядниками; проблемні питання, що виникають при складанні протоколів.
Права суду щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення у випадках прояву неповаги до суду та невжиття заходів щодо окремої ухвали суду.
Деякі питання участі у справі окремих учасників судового процесу (прокурора, судового експерта тощо). Судова практика представництва прокурором у суді інтересів держави. Залучення до участі у справі іншого відповідача. Заміна неналежного відповідача. Процесуальне правонаступництво. Статус перекладача у господарському процесі. 
Деякі питання застосування Закону України «Про судовий збір»: визначення розміру, порядок сплати та повернення судового збору, його відстрочення та розстрочення, зменшення розміру та звільнення від сплати судового збору. Визначення розміру сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача та адвоката. Інші витрати, пов’язані з розглядом справи.
Проблемні питання доказування у господарському процесі (питання формалізації електронних доказів, преюдиційності судових актів тощо).
Проблемні питання визначення підвідомчості та підсудності справ господарським судам.
Повноваження господарського суду щодо прийняття рішення відповідно до статті 83 Господарського процесуального кодексу України.
Дії судді при підготовці справи до розгляду.
Особливості розгляду господарських спорів щодо права власності та проблеми, що виникають при їх вирішенні.
Судова практика у спорах, що виникають з орендних відносин.
Проблемні питання, що виникають при поверненні позовної заяви, відмови у її прийнятті, залишенні позову без розгляду, припиненні та зупиненні провадження у справі.
Дії судді при підготовці справи до розгляду.
Проблемні питання, що виникають при обранні та застосуванні запобіжних заходів і заходів забезпечення позову.
Особливості розгляду та проблеми, що виникають при вирішенні господарських спорів щодо права інтелектуальної власності.
Особливості розгляду справ про банкрутство. Проблеми погашення вимог кредиторів у процесі розпорядження майном боржника у справах про банкрутство.
Судова практика Верховного Суду України з питань застосування законодавства про банкрутство.
Проблеми судової практики, пов’язаної із застосуванням антимонопольного законодавства.
Особливості розгляду господарськими судами корпоративних спорів та проблеми, що виникають при їх вирішенні. Розмежування трудових та корпоративних спорів у справах, пов’язаних з рішенням про обрання, звільнення, відкликання керівників та інших посадових осіб товариства. Корпоративні права неповнолітніх осіб.
Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Набрання законної сили судовими рішеннями та ухвалами. Відновлення та продовження процесуальних строків. Питання, що виникають в господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін.
Особливості провадження у справах за участю іноземних суб’єктів господарювання (питання юрисдикції; визнання права, належного до застосування у відповідних правовідносинах; застосування положень Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965 року тощо).
Особливості розгляду справ про банкрутство. Проблеми погашення вимог кредиторів у процесі розпорядження майном боржника у справах про банкрутство. Судова практика Верховного Суду України з питань застосування законодавства про банкрутство.
Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Обов'язкове призначення експертизи. Напрямки розвитку судової експертизи.
Особливості розгляду спорів, що виникають із земельних правовідносин, та проблеми, що виникають при їх вирішенні. Судова практика щодо вирішення спорів у сфері землекористування.
Особливості розгляду справ, пов’язаних з визнанням виконавчих написів нотаріуса такими, що не підлягають виконанню. Документи, що підтверджують безспірність вимог кредитора. Аналіз судової практики Вищого господарського суду України.
Особливості розгляду спорів з позадоговірних відносин та проблеми, що виникають при їх вирішенні.
Процесуально - правові та практичні проблеми перегляду рішень місцевих господарських судів в апеляційному порядку та шляхи їх вирішення. Аналіз порушень норм матеріального та процесуального права у скасованих ухвалах та рішеннях господарських судів.
Особливості розгляду спорів, пов'язаних з укладанням, зміною, виконанням, розірванням договорів, визнанням їх недійсними, та проблеми, що виникають при їх вирішенні. Особливості розгляду спорів, що виникають при укладенні або виконанні договорів про спільну діяльність. Теоретичні та практичні проблеми застосування договірного права в господарській практиці.
Господарські зобов'язання. Проблемні питання виконання та припинення зобов’язань. Проблемні питання відповідальності за порушення грошового зобов'язання.
Особливості розгляду господарських спорів у сфері страхування та проблеми, що виникають при їх вирішенні. Особливості правового регулювання фінансової діяльності. Фінанси і банківська діяльність.
Після закінчення періодичного навчання всім суддям місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.