flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація

30 грудня 2013, 09:00

 

Інформація про діяльність Львівського апеляційного господарського суду у 2013 році 

 

За результатами роботи господарських судів в 2013 році спостерігається підвищення якості результатів роботи та підвищення рівня довіри громадян до суду, що простежується через зменшення кількості оскаржених рішень. Однак, незважаючи на це, в ЗМІ періодично з’являються публікації негативного змісту про роботу господарських судів України, які базуються на неперевіреній або завідомо неправдивій інформації.

Для подолання цих негативних явищ та створення у суспільстві позитивного іміджу судової влади та господарських судів, рішенням ХІ чергового з’їзду суддів України схвалено Стратегічний план розвитку судової влади на 2013 – 2015 роки, згідно якого передбачено забезпечення належного доступу громадськості до судової інформації, формування принципів реалізації інформаційної відкритості судів в межах чинного законодавства.

У відповідності до рішення Ради суддів господарських судів України №262 від 21.11.2013 року вирішено постійно проводити роботу з об’єктивного висвітлення в засобах масової інформації діяльності господарських судів та аналізу її результатів.

В 2013 році діяльність Львівського апеляційного господарського суду і судів апеляційного округу була спрямована на забезпечення підвищення якості постановлених судових рішень. Впроваджувалися нові підходи в організаційному, методичному аспектах роботи, плануванні і створенні позитивного іміджу господарських судів.

Згідно статистичних даних в період з 2010 року по 2013 рік  у Львівському апеляційному окрузі за результатами розгляду спорів про повернення земельних ділянок та іншого майна до комунальної або державної власності, припинення незаконного будівництва, а тому числі про важливі, суспільно значемі об’єкти, повернуті до комунальної або державної власності,  прийняті наступні рішення:

- господарським судом  Івано-Франківської області прийнято 41 рішення про повернення 20-ти земельних ділянок, загальною площею  – 250,6294га, вартістю  – 5 171 738 грн.;

- господарським судом  Закарпатської області прийнято 32 рішення про повернення до державної та комунальної власності 20 земельних ділянок загальною площею  – 927,877 га.;

- господарським судом Тернопільської області прийнято 24 рішення про повернення до державної та комунальної власності 25 земельних ділянок загальною площею  – 1290,6935 га.;

- господарським судом Львівської області винесено 46 судових рішень про повернення самовільно зайнятих земельних ділянок загальною площею 124,24 га.;

- господарським судом Чернівецької області прийнято 24 рішення про повернення до державної та комунальної власності 19 земельних ділянок загальною площею  61,1986 га.

За період 2011-2013 року, господарськими судами Львівського апеляційного округу розглянуто 76 справ за участю іноземних підприємств-інвесторів, з яких 22 справи з вимогами майнового характеру. За результатами розгляду вказаних справ на користь банків з іноземним капіталом присуджено до стягнення 1425 540 112 грн., що становить 52 % від заявлених до стягнення 52%; присуджено до стягнення з банків з іноземним капіталом 54 522 933 грн., що становить 98 % від заявлених стягнень (55 493 155 грн.).

Рішеннями місцевих судів Львівського апеляційного округу на користь державних банків стягнуто кошти в загальній сумі 2 206 684 563 грн.

За попередніми даними, за 2013 рік до державного бюджету України  учасниками господарського процесу сплачено 4 654 335 грн. судового збору.

У 2013 році до Вищого господарського суду України надіслано 1843 касаційних скарг, з яких по суті переглянуто 1037 справ. За результатами розгляду яких Вищим господарським судом України прийняті постанови про повне або часткове задоволення 305 касаційних скарг, що становить 7,4 відсотка від загальної кількості прийнятих у 2013 році судових рішень Львівським апеляційним судом. У 2012 році такий показник становив 11,4%. Зазначені показники свідчать, що у Львівському апеляційному господарському суді забезпечується єдність судової практики.

Безумовно, одним з найважливіших позитивних чинників цієї роботи і досягнутих результатів господарських судів України є активна діяльність ВГСУ.

Прийняті з 2010 року постанови пленуму ВГСУ, оглядові та інформаційні листи, роз’яснення, узагальнення судової практики мають величезне практичне значення для правозастосовчої діяльності судів. І така стабільно наступальна робота з викорінення подвійної практики знаходить повну підтримку серед суддів. Така форма спільної роботи дозволяє суддям більш детальніше обговорити ту чи іншу норму права, досягнути взаєморозуміння, що в кінцевому рахунку сприяє створенню єдиної судової практики та дозволяє уникати виникнення аналогічних помилок у майбутньому.

Так, протягом року для суддів місцевих судів, які входять до Львівського апеляційного округу, в рамках надання методичної допомоги проводилися семінари, до участі в яких запрошувались представники судів різних рівнів, а також профільні науковці.

         19 квітня 2013 року на базі Львівського апеляційного господарського суду проведено семінар-нараду періодичного навчання суддів місцевих господарських судів Львівського апеляційного округу на тему: «Практика вирішення актуальних питань застосування норм матеріального та процесуального права». В роботі наради взяли участь судді та голови судів Львівського апеляційного округу.

В 2013 році в судах перших інстанцій, що входять до Львівського апеляційного округу, спільно з суддями Вищого господарського суду України та суддями апеляційної інстанції проводилися «круглі столи»:

-  22 травня на базі господарського суду Тернопільської області - з питань застосування господарськими судами законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

- 24 жовтня на базі господарського суду Львівської області, де обговорювали актуальні та проблемні питання при вирішенні спорів, що виникають при застосуванні банківського, корпоративного та страхового законодавства.

20 грудня 2013 року на базі господарського суду Івано-Франківської області відбувся семінар-нарада на тему: «Аналіз деяких питань застосування судами законодавства про право власності при розгляді справ, та проблемні питання судової практики, які виникають у суддів місцевих господарських судів при розгляді справ». В семінар-нараді брали участь судді господарських судів Львівського апеляційного округу та судді апеляційної інстанції.

Крім цього, Львівський апеляційний господарський суд активно розвивав міжнародну співпрацю з судовими і науковими установами європейських країн. Налагоджене співробітництво з міжнародними суддівськими організаціями та судами інших країн, яке спрямоване на обмін досвідом з питань здійснення правосуддя, отримання інформації щодо діяльності суддів, судів, органів суддівського самоврядування та залучення експертної допомоги в реформуванні української судової системи.

Початок співпраці з Республікою Польща було закладено  міжнародною українсько-польською тематичною зустріччю. Метою даного заходу став обмін досвідом щодо технічного забезпечення діяльності судів, використання автоматизованої системи розподілу справ, ознайомлення з міжнародними стандартами сучасної організації діловодства.

В польських містах Стальова Воля та Вроцлаві пройшла міжнародна польсько-німецько-українська наукова конференція: «Доступ до правосуддя в господарському судочинстві». Представниками від української делегації виступали судді Львівського апеляційного господарського суду, судді господарського суду Львівської області та науковці Львівського національного університету імені Івана Франка. Метою проведення конференції був обмін досвідом у процесі формування незалежної, безсторонньої, ефективної та професійної судової влади, а також  організації та умов роботи судів Республіки Польща.

15 жовтня Вищим господарським судом України та Львівським апеляційним господарським судом у м. Львові проведено Міжнародну науково-практичну конференцію з питань неспроможності (банкрутства), в якій взяли участь судді та науковці з ряду країн Європи та СНД, а також фахові спеціалісти в галузі банкрутства, що посприяло використанню отриманих знань у подальшій практичній роботі.

Проведення вищезазначених заходів наближає судову систему України до рівня європейських та міжнародних стандартів, сприяє незалежності та підвищенню іміджу судової влади України на міжнародній арені.

Реформування сучасної судової системи України здійснюється з метою відповідності її міжнародним стандартам, підвищення рівня прозорості діяльності судів, покращення доступності правосуддя.  В рамках реформування здійснюється автоматизація судової системи України, яка повинна автоматизувати ділові процеси у судах, включаючи документообіг, підтримку слухання справ, складання оперативної та аналітичної звітності, надавати послуги громадянам та установам, у затвердженому порядку.

Так, з 17 червня 2013 року у Львівському апеляційному господарському суді запроваджено систему «Електронний суд», яка дозволяє отримувати матеріали по справі в електронному вигляді; розсилати поштові повідомлення учасникам процесу, надавати інформацію про стан та результати розгляду справ учасникам господарського процесу. Реалізація цього проекту полегшує взаємодію суду з учасниками процесу, покращує інформаційний обмін з іншими державними органами в частині отримання інформації по справах, які знаходяться в провадженні суду; надає можливість інформувати учасників процесу про дати призначених засідань, хід та результати розгляду справ.

Крім цього, станом на 28.10.2013 року Львівський апеляційний господарський суд технічно підготовлений для проведення судових засідань в режимі відеоконференцзвʼязку, відповідно до ст. 74Господарського процесуального кодексу України. Працівниками ДП «Інформаційні судові системи» було проведено навчання секретарів судових засідань та помічників суддів Львівського апеляційного господарського суду щодо використання системи відеоконференцзвʼязку під час здійснення судочинства.

Відділом забезпечення роботи голови суду, у відповідності з функціональними обов'язками, здійснюється щоденний огляд преси та забезпечується надання необхідних матеріалів та коментарів ЗМІ.

Забезпечується взаємодія з судами Львівського апеляційного округу, опрацювання і розміщення на сайті Львівського апеляційного господарського суду та в ЗМІ інформаційних матеріалів; підготовка публікацій, організація проведення медіа-подій, робота з журналістськими зверненнями. Розміщені на сайті прес-релізи розсилаються на електронні адреси ЗМІ і, як правило, широко використовуються мас-медіа. За 2013 рік Львівським апеляційним господарським судом опубліковано 10 інтерв'ю, коментарів і статей у друкованих, електронних ЗМІ та інформагентствах. Зокрема, «Право України» -«Судова Практика», Закон і Бізнес, Інформаційна агенція «Вголос», «Західна інформаційна корпорація», «Львівська обласна державна телерадіокомпанія».

Робота з реалізації принципу гласності ще не повною мірою відповідає вимогам міжнародних стандартів та потребує удосконалення. Наразі для встановлення повноцінного діалогу з представниками ЗМІ розробляються заходи щодо ширшого впровадження практики надання коментарів і проведення брифінгів, показу сюжетів, близьких середньостатистичному громадянину.