flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь у семінарі-тренінгу

20 серпня 2018, 17:00

17 серпня 2018 року начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Максіна Валерія взяла участь у семінарі-тренінгу на тему: «Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку», який проходив в Апеляційному суді Вінницької області.

Захід відкрили заступник голови Апеляційного суду Олександр Панасюк; голова ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» Олександр Вознюк; Урядовий уповноважений з прав людей з інвалідністю, голова Громадської організації «Гармонія» Раїса Панасюк; голова ГО «Інститут судового менеджменту» Наталія Чумак, та представник Національної асамблеї людей з інвалідністю Олег Полозюк.

Раїса Панасюк позитивно відзначила позитивні тенденції у прагненні судової системи в напрямку створення умов щодо доступності до судів людей з інвалідністю. «Кожна людина має необмежені фізичні можливості, бар’єри в нас у голові. Однак є бар’єри, які людям з інвалідністю важко обійти, але ж так хочеться, щоб цих бар’єрів не було. Знаєте, що таке інвалідність? Це взаємовідносини особистості з навколишнім середовищем. Чим більше бар’єрів, тим більше я відчуваю інвалідність. Без інклюзивності ніякі реформи не будуть успішними – ні в освіті, ні в медицині, ні в інфраструктурі», - підкреслила Раїса Панасюк.

Під час семінару тренери Наталія Чумак та Олег Полозюк зупинились на тлумаченні термінів з Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, правовому статусі людини з інвалідністю, етиці спілкування для працівників суду, підкреслюючи, що в центрі уваги – людина, а не її інвалідність.

По закінченню заходу учасникам було вручено Сертифікати.

Після семінару, робоча група з доступності до правосуддя людей з інвалідністю відвідала Вінницький міський реабілітаційний центр молоді з фізичними обмеженнями «Гармонія» на запрошення керівника Раїси Панасюк.

Центр реабілітації «Гармонія» заснований в 2006 році активістами ГО «Гармонія», як простір, де люди з інвалідністю мають можливість різносторонньо розвиватись.

Основними завданнями центру є: надання психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, юридичних та інформаційних послуг дітям та молоді з функціональними обмеженнями і членами їх сімей; забезпечення соціальної реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями, переважно на візках; сприяти їх активності у творчій, культурній, спортивній, а також в інших сферах громадсько-корисної діяльності; впровадження сучасних стандартів рівня реабілітації, соціальної та медичної допомоги для осіб з обмеженими фізичними можливостями, поєднання вітчизняних традицій і досягнень зі світовим досвідом у галузі реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Раїса Василівна розповіла про успішно реалізовані Центром проекти:

«Ми допомагаємо і фізично, і психологічно, у нас є тренажери, різноманітні культурні програми. У Вінниці вже дванадцять років діє служба перевезення - ніде більше в Україні вона не має такої стабільної роботи, причому у нас вона працює на потребу клієнта. Окрім того, Вінниця - єдине місто, де є служба супроводу. Я вважаю, що життя стане якіснішим тоді, коли усі усвідомлять, що за нас ніхто нічого робити не буде. Ще є проект "Школа самостійного життя", який дає шанс людям щось змінити у своєму житті, здобути віру в себе. Наш центр є унікальний тим, що тут працюють люди з інвалідністю. Причому, працюють не тому, що вони з інвалідністю, а тому, що вони класні спеціалісти. Звичайно, у нас не все ідеально, є над чим працювати, але це - життя, це - робота».

Так само і не все ідеально і в судовій системі, нам ще є над чим працювати, що зробити суди в Україні інклюзивними.

Всі зміни треба починати з себе!

Гармонія єднає у добрі!