flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У м.Києві відбувся другий загальнонаціональний форум

27 червня 2018, 16:00

26 червня 2018 року у м. Києві відбувся другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці».

Форум відкрили Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк та Генеральний директор агентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко.

Доповідачі привітали всіх учасників заходу та наголосили, що це вже друга зустріч, за допомогою якої існує можливість обговорити основні проблеми, з якими стикаються суди в процесі налагодження комунікації зі ЗМІ, та чого потребують ЗМІ від судів задля розширення можливостей співпраці.

Під час першої дискусійної панелі виступила Наталія Богацька, голова Одеського апеляційного господарського суду, яка наголосила, що вже минули ті часи, коли суди були закриті для ЗМІ. Прикладом цього є створення Центру судової комунікації Одеської області. Це пілотний проект, який запроваджений за підтримки Проекту судової реформи в Україні у Одеській та Івано-Франківській областях і який складається з комітету, в який входять голови всіх судів Одеської області; міжвідомчого комітету в який входять адвокати та прокурори; комітет зв’язків з громадськістю та ЗМІ.

Суддя-спікер Верховного Суду Олена Кібенко зосередила свою увагу на нових підходах до комунікації найвищої судової інстанції.

Зокрема зазначила, що судді наразі розмовляють мовою судових рішень, однак світ змінився і кодекс суддівської етики змінює підхід до взаємодії судів зі ЗМІ. Тому нагальною є необхідність судів та, зокрема суддів, за власною ініціативою, доносити до суспільства судові рішення по справах, які мають суспільний інтерес, доступною, зрозумілою мовою для кожного громадянина. «Як що ми будемо зрозумілими та доступними, це допоможе подолати бар’єри та підвищить довіру суспільства до судової гілки влади», - підкреслила Олена Кібенко.

На думку доповідача, задля покращення взаємної комунікації на офіційних сайтах та на офіційних сторінках судів у соціальних мережах необхідно оприлюднювати анонси заходів, щоб ЗМІ мали можливість своєчасно відвідати ту чи іншу подію, отримати інформацію про інтерв`ю, конференції, кількість розглянутих справ.

Також, суддя-спікер зазначила, що Верховний Суд готує піврічній звіт у вигляді інфографіки, що зробить його зрозумілим для громадськості, що рекомендує розробляти всім судам.

Єгор Желтухін, головний редактор «Юридичної газети» висловив тезу, що все, що можна зробити відкритим - необхідно зробити відкритим. Це вимога сьогодення, покликана з приписами статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якою передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом. Відмова судді з приводу коментаря по справі не є обґрунтованою і не відповідає ст. 6 Конвенції, оскільки ця інформація не належить особисто судді, а належить суду.

Доповідач звернув увагу присутніх на те, що для налагодження зовнішньої комунікації між судами та ЗМІ є необхідність побудови, в першу чергу, взаємоповаги, а це взаємні кроки один до одного, в сторону руху вперед у виконанні кожним своєї роботи.

На меті є необхідність проведення трансляцій судових засідань у мережі Інтернет, своєчасної підготовки прес-анонсів та коментарів суддів-спікерів по резонансних справах, забезпечення належних умов роботи для журналістів під час розгляду справ, які висвітлюють декілька ЗМІ.

Оксана Лисенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП, керівник прес-центру судової влади України поділилась з учасниками форуму позитивним досвідом в налагодженні зовнішньої комунікації, а саме створення прес-центру судової влади України та електронного каталогу прес-служб судів.

За її словами, суди на сьогодні, порівняно з 2016 роком, стали більш відкритими та ініціативними в напрямі налагодження комунікації з громадськістю та ЗМІ.

Друга дискусійна панель була присвячена темі «Розширення можливостей співпраці: чого потребують ЗМІ від судів». Її відкрив Олександр Мартиненко, генеральний директор агентства «Інтерфакс-Україна».

Доповідач зазначив, що в Україні відсутня професійна підготовка судових журналістів, як, для прикладу, в Канаді. Тому, для належного та достовірного матеріалу про розгляд судових справ, хотілось би почути «голос суду» з приводу прийнятого рішення. Оскільки журналістів, рівно, як і суспільство, цікавить сам результат засідання, а не його хід.

Третя дискусійна панель: «Розширення можливостей співпраці: канадський досвід» відкрили Майкл МакДональд, Голова Вищого суду провінції Нова Шотландія та Дженіфер Стейрс, Директорка з питань комунікацій Судової адміністрації провінції Нова Шотландія.

Канадійські колеги поділились власним досвідом побудови взаємодії судів зі ЗМІ на прикладі провінції Нова Шотландія. Зокрема, наголосили на необхідності пошуку і знаходження істини між судами, ЗМІ та громадськістю. Результатом такої тісної роботи є те, що громадяни в Канаді впевнені, що судді неупереджено розглядають справи, ЗМІ точно і неупереджено подають інформацію про справи.

В четвертій панелі Форуму перед учасниками виступила к.ю.н., юристка-кримінолог, викладачка Національної школи суддів України, авторка численних статей та коментарів у ЗМІ щодо юридичної оцінки політичних подій в Україні, експертка телевізійних проектів та програм Анна Маляр, яка запропонувала 5 кроків, які б, на її переконання, допомогли конструктивному діалогу обох сторін даного заходу.

1. Повідомлення про рішення, яке було прийняте суддею, тобто поінформованість, оскільки у суспільства наразі високий запит до відкритості, а коли нерівномірна комунікація, це стає підозрілим і викликає агресію.

2. Відійти від «мови ділових паперів», бути зрозумілими для громадськості.

3. Показувати «людське обличчя судді».

4. Миттєво реагувати на суспільну думку.

5. Вести роз’яснювальну роботу.

Анна Маляр наголосила на тому, що фізичне насилля проти судів та суддів, яке ще існує в нашому суспільстві, тим самим закреслює легітимність рішень, винесених іменем України.

Форум організовано Вищою радою правосуддя спільно з Українсько-канадським Проектом підтримки судової реформи, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів України, Центру демократії та верховенства права, ГО «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України.

Дякуємо організаторам заходу за обговорення широкого кола питань, вирішення яких потребують суди та ЗМІ, та високопрофесійний рівень спікерів даного заходу.

 

Прес-служба Львівського апеляційного господарського суду.