flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колегія суддів наклала адміністративне стягнення у вигляді штрафу на учасника процесу за зневагу до суду

07 липня 2017, 11:00

Колегія суддів наклала адміністративне стягнення у вигляді штрафу на учасника процесу за зневагу до суду

04.07.2017 року колегія суддів Львівського апеляційного господарського суду прийняла постанову, якою відповідно до ч.1 ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, накладено штраф на учасника судового процесу у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме 1 700грн. за вчинений ним адміністративний проступок.

Конституція України у статті 129 прямо передбачає, що за неповагу до суду й судді винні особи притягаються до юридичної відповідальності. Зазначена конституційна норма у повному обсязі кореспондується із вимогами статті 50 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", відповідно до змісту якої прояв неповаги до суду чи судді з боку осіб, які є учасниками процесу або присутні в судовому засіданні, тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Відповідно до ч.4 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, учасники судового процесу, а також інші особи, присутні в залі судового засідання, зобов'язані беззаперечно виконувати розпорядження головуючого, додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку та утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил. За неповагу до суду винні особи притягуються до відповідальності, встановленої законом. Питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення, у зв'язку з чим у судовому засіданні із розгляду господарської справи оголошується перерва.

04.07.2017 року в ході судового засідання учасник судового процесу на адресу членів колегії суддів висловлював образливі для суддів репліки та погрози, які свідчили про явну зневагу до суду. Також, прояв неповаги до суду представник підтвердив і у своїй заяві про відвід суддів (зареєстрована в канцелярії суду 04.07.17) та у заяві про реалізацію замаху на вчинення злочину суддями ЛАГС (зареєстрована в канцелярії суду 04.07.17).

У судовому засіданні 04.07.2017р. здійснювалось фіксування судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Вищезазначена постанова колегії суддів Львівського апеляційного господарського суду прийнята за наслідком розгляду справи відповідно до ст. 185-3 КУпАП оскарженню не підлягає.

Повага до суду є чинником належного функціонування правової держави. Закон вимагає від учасників процесу, або присутніх у судовому засіданні осіб, наявність поваги до суду як одного із інститутів державної влади. Адже в результаті вчинення діянь, що посягають на авторитет судової влади, фактично нівелюється принцип всебічного, повного та об’єктивного розгляду справи будь-якої категорії.

Прояв неповаги до суду та уникнення винними особами юридичної відповідальності за чинення такого правопорушення призводить до невиконання українською державою своїх зобов’язань щодо забезпечення права на справедливий суд, передбаченого ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.