flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар-нарада

28 вересня 2012, 10:00

28 вересня 2012 року в приміщенні Львівського апеляційного господарського суду відбулася семінар – нарада, періодичного навчання суддів місцевих господарських судів на тему: «Набуття та захист права власності у господарському судочинстві»

Зі вступним вітальним словом до учасників заходу звернувся голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький. В роботі семінар-наради, крім суддів Львівського апеляційного господарського суду, також взяв участь  секретар палати Вищого господарського суду України Олександр Кот та судді господарських судів Львівського апеляційного округу.

В ході семінар-наради було заслухано ряд доповідей учасників, так, зокрема:

·        набуття права власності на новостворене майно, в тому числі на самочинне будівництво;

·        набуття права власності на майно при приватизації (шляхом викупу);

·        визнання права власності в порядку ст. 392 Цивільного кодексу України;

·        набуття права власності за набувальною давністю;

·        особливості набуття права власності на об’єкти незавершеного будівництва.

·        деякі аспекти визнання права власності через призму процедури банкрутства.

Щодо практики розгляду господарськими судами України спорів про визнання права власності на частку у статутному фонді товариства доповів секретар палати Вищого господарського суду України Олександр Кот.

Під час заходу учасниками активно обговорювалися питання визнання та набуття права власності на самочинне будівництво, як на одне з найбільш актуальних питань сучасності.

Суддя господарського суду Чернівецької області Михайло Ніколаєв детально зупинився на особливостях набуття права власності на об’єкти незавершеного будівництва. Оскільки, як зазначав доповідач, на території України знаходиться величезна кількість об’єктів незавершеного  будівництва і ще більше будується, а питання права власності на такі об’єкти не є до кінця врегульовано законодавцем. Так стаття 331 Цивільного кодексу України не передбачає визнання права власності на недобудоване нерухоме майно в судовому порядку, що порушує та звужує права громадян.

Також активно долучалися до дискусії судді господарських судів Львівського апеляційного округу.

Як відзначив голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький, у підведенні підсумків семінар наради, що на основі конкретних прикладів учасники відпрацювали спільні пропозиції і рекомендації по вирішенню проблемних питань набуття та захисту права власності у господарському судочинстві, що дає можливість попередити подвійну практики застосування законодавства до вищенаведених питань.