flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Патріотична акція «Пам’ятати заради майбутнього»

30 квітня 2015, 11:00

  

7 – 8 травня 2015 року у Львівському апеляційному господарському суді буде проведена патріотична акція «Пам’ятати заради майбутнього» на честь Дня Пам’яті за загиблими у Другій світовій війні і 70-ти річчя Перемоги над нацизмом у Європі.
 
Символ Перемоги для України – «червоний мак».
 
Червоний мак (англ. Remembrance poppy, мається на увазі мак дикий) - символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом - жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів, починаючи з 1914 року.
 
 
Вперше як символ колір маку з'являється у вірші канадського військового лікаря Джона Мак-Крея «На полях Фландрії» (1915), яке починається словами, в перекладі звучать так:
На полях Фландрії між хрестами
Гойдає вітер мак рядами
 
Ідея використовувати червоний мак як символ пам'яті належить Моїні Майкл, викладачці Університету Джорджії, США. Під враженням від роботи Мак-Крея в листопаді 1918 року вона написала власний вірш «Ми збережемо віру», де присягнулася завжди носити червоний мак в пам'ять про загиблих у Першій світовій війні. Після 1918 року Моїна Майкл займалася фінансовою підтримкою недієздатних ветеранів війни. Для того, щоб зібрати необхідні кошти, Майкл запропонувала продавати штучні маки з шовку.
 
Вперше символ був використаний Американським легіоном для пам'яті американських солдатів, загиблих під час Першої світової війни. Широко поширений він в країнах Співдружності - Великобританії і її колишніх колоніях, а також у Північній Америці та Австралії.
 
Для України ця квітка є знаковою - згідно з нашими повір'ями, мак розквітає в полі, де пролита козацька кров.
 
Червоний мак вперше використаний в Україні в 2014 році в ході заходів, приурочених до річниці завершення Другої світової війни в Європі.
 
Дизайн українського червоного маку розроблений за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автор символу - харківський дизайнер Сергій Мішакін.
 
Графічне зображення є своєрідною алюзією (стилістична фігура, натяк на деякий історичний факт): з одного боку воно символізує квітку маку, з іншого - кривавий слід від кулі.
 
Починаючи з цього року, ми зі всією Європою будемо відзначати 8 травня як день пам’яті і примирення, віддаючи шану і ветеранам всіх фронтів, і учасникам українського визвольного руху, який був частиною загальноєвропейського явища, коли люди ставали проти загарбників, захищаючи свій дім і прагнучи волі для своєї країни.
 
Коли ми пам’ятаємо, ми – непереможні!