flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародний семінар

27 квітня 2015, 15:00

  

24 квітня голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький взяв участь в роботі міжнародного семінару «Оцінювання професійної діяльності суддів», який проводила Вища кваліфікаційна комісія суддів України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» у співпраці з Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ й проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».
Метою проведення даного заходу стало обговорення міжнародного і європейського досвіду та практики з питань оцінки професійної діяльності суддів, у зв’язку з законодавчими змінами до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», якими запроваджується кваліфікаційне оцінювання суддів, зокрема, стосовно стандартів, критеріїв та методик.
Семінар відкрили вітальними словами Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, керівник Проекту (USAID) «Справедливе правосуддя» Девід М.Вон, керівник групи експертів Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Віргіліус Валанчус.
Під час семінару обговорювались принципи, критерії, види і методи оцінювання суддівської діяльності, які запроваджені і застосовуються в різних країнах світу, а також досвід, здобутий на основі міжнародної практики. Свої думки висловили експерти: Пім Алберс (Нідерланди), голова Національної Судової Адміністрації Литовської Республіки Реда Молєне та доцент Університету Ніколаса Ромеріса Сальвія Кавальне (Литва), експерт Судового коледжу Карлі Шревер (штат Вікторія, Австралія), член Вищої Ради Магістратури Анатоліє Цуркан (Молдова), спеціаліст Відділу верховенства права, Місія ОБСЄ у Молдові  Хартмут Ранк (Німеччина), юридичний радник з питань судової реформи, Місія ОБСЄ у Сербії Івана Рамадановіч (Сербія). 
Про роботу Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ в напрямку системи оцінювання професійної діяльності суддів у Молдові розповіла керівник Відділу верховенства права ОБСЄ/БДІПЛ Тіна Гевіс. Вона наголосила на розмежуванні оцінювання та дисциплінарних заходів.
З доповіддю «Первинне кваліфікаційне оцінювання суддів: європейські стандарти та механізми впровадження» виступив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук. Ректор НШСУ також нагадав  про регулярне оцінювання, яке допомагає визначати потреби у підвищенні кваліфікації судді.
Про принципи кваліфікаційного оцінювання суддів та механізми запровадження оцінювання в контексті повноважень Комісії розповів секретар кваліфікаційної палати ВККСУ Станіслав Щотка. Він зазначив, що в Комісії триває робота над локальними нормативними актами. Вони розробляються з дотриманням усіх рекомендацій від експертів та з урахуванням Висновку КРЄС №17 від 2014 року.
Також С. Щотка повідомив про створення робочої групи з підготовки проекту положення про ведення суддівського досьє. Завдяки співпраці Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, національних та міжнародних експертів даний документ уже розроблено та враховано усі зауваження. Саме під час семінару С. Щотка, який є головою робочої групи, підписав положення про порядок ведення суддівського досьє для направлення його на затвердження Радою суддів України.
Про кваліфікаційне оцінювання суддів, вимоги щодо суддів та методи їх оцінювання розповіли: професори Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Лідія Москвич та Олександр Сердюк, експерт з тестових методологій Сергій Мудрук, суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук.
Під час дискусії учасники заходу проаналізували визначені законом кваліфікаційні вимоги до суддів (професійну, особисту і соціальну компетентність та здатність здійснювати правосуддя), висловились щодо найбільш прийнятних методів їх оцінювання, а також, з огляду на практику Європейського суду з прав людини, обговорили і ймовірні ризики, пов’язані з кваліфікаційним оцінюванням суддів.
Під час виступів і дебатів, міжнародні експерти, українські спеціалісти та представники громадських організацій були єдині в думці, що оцінювання професійної діяльності суддів повинно мати на меті підвищення якості роботи суддів, їх професіоналізму. Такий захід ні в якому разі не може бути дисциплінарним важелем  чи  інструментом покарання.
Усі напрацювання міжнародних та національних експертів використовуватимуться у подальшій діяльності робочої групи Комісії щодо запровадження сталого механізму і процедурної бази для кваліфікаційного оцінювання суддів у відповідності до міжнародних і європейських стандартів.