flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Загальні збори суддів

23 лютого 2015, 10:00

  

20 лютого 2015 року в Господарському суді Чернівецької області відбулися загальні збори суддів та працівників апарату суду. Даний захід відбувся на виконання вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та пунктів 3.2 розділу 3 Плану роботи Львівського апеляційного господарського суду на 2015 рік про надання методичної допомоги Господарському суду Чернівецької області та підведення підсумків роботи за 2014 рік.
У роботі зборів взяла участь заступник голови Львівського апеляційного господарського суду Тетяна Костів та суддя Максим Желік.
Було вернуто увагу на позитивну тенденцію щорічного скорочення проценту скасованих апеляційним судом рішень господарського суду Чернівецької області. Зокрема, аналізом статистичних даних встановлено, що в апеляційному порядку в 2014 році переглянуто по суті 241 справу Господарського суду Чернівецької області, що становить 10,2% від загальної кількості переглянутих Львівським апеляційним господарським судом справ по суті по округу (2360) та на 14 справ більше в порівнянні з 2013 роком (227 справ).
Скасовано та змінено 50 судових рішень господарського суду Чернівецької області, що становить 20,7% та на 8 судових рішень менше в порівнянні з 2013 роком, в якому показник скасованих та змінених становив 25,5% (58 рішень) до розглянутих в апеляційному порядку справ по суті.
Проаналізувавши статистичні дані по окремих категоріях справ встановлено, що найбільший відсоток скасованих судових рішень стосується спорів, пов’язаних спонуканням виконати або припинити певні дії, повернення безпідставно набутого майна, орендними правовідносинами та у справах про банкрутство, а підставою їх скасування є порушення норм матеріального права та неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи.
Підсумовуючи вищевикладене,  доповідач зазначила, що підвищення якості здійснення судочинства залишається актуальним, однак завдяки застосуванню таких методів, як «аналіз підстав скасування судових рішень»,«залучення суддів до проведення узагальнень», «постійне навчання суддів»,«методична допомога місцевим судам апеляційного округу», «проведення спільних нарад і семінарів з судами першої інстанції» вже сьогодні дає можливість побачити поліпшення роботи судів апеляційного округу.
Метою впровадження новітніх методів підвищення якості здійснення судочинства є утвердження верховенства права в суспільстві і забезпечення кожній людині права на справедливий судовий розгляд у незалежному та неупередженому суді.