flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Загальні збори суддів

20 лютого 2015, 16:00

             20 лютого 2015 року в приміщенні Господарського суду Львівської області відбулися загальні збори суддів та працівників апарату суду.

Даний захід відбувся на виконання вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та пункту 3.1 розділу 3 Плану роботи Львівського апеляційного господарського суду на 2015 рік про надання методичної допомоги господарському суду Львівської області та підведення підсумків роботи за 2014рік.

У роботі зборів взяв участь голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький.

Голова суду у своєму виступі зупинився на основних результатах роботи Львівського апеляційного округу та конкретно на апеляційному перегляді рішень господарського суду Львівської області.

Борис Плотніцький звернув увагу на позитивну тенденцію щорічного скорочення проценту скасованих апеляційним судом рішень господарського суду Львівської області. Зокрема, зазначивши про зменшення кількості скасованих рішень в 2014 році до 17,1%. Показник скасованих же судових рішень у 2013 році становив - 19,1%, а у 2012 -25,4%.

Голова суду проаналізував статистичні дані по окремих категоріях справ та зауважив на тому, що найбільший відсоток скасованих судових рішень стосується спорів, пов’язаних із захистом прав власності та у справах про банкрутство, а також у спорах щодо укладення, зміни, розірвання, виконання або неналежного виконання  та визнання недійсними договорів оренди.

Підставою для скасування в багатьох випадках є неповне з’ясування судом обставин , що мають значення для справи, зокрема:

  • щодо не з’ясування факту не укладення договору оренди та змін до нього, оскільки такі не пройшли державної реєстрації;
  • не з’ясування періоду нарахування пені – позивачем неправомірного розраховано, а судом не перевірено розмір пені, без обмеження шестимісячним строком;
  • судом при прийнятті рішення залишено поза увагою заяву відповідача про застосування строку позовної давності щодо пені, яку містив відзив;
  • не враховано, що по частині заявленої до стягнення пені позивачем строку позовної давності не пропущено, тобто місцевим судом не враховано періоду нарахування пені і дати звернення до суду з позовом.

Працівникам суду було вказано на недоліки щодо оформлення судових справ в порядку направлення апеляційної скарги та копій матеріалів справ у випадках, визначених ст. 106 Господарського процесуального кодексу України.

Голова суду ознайомив присутніх з заходами, які були проведені апеляційним округом в рамках проведення судової реформи та подякував активним учасникам цього процесу за роботу.

Увагу суддів та працівників суду було звернуто на неухильному дотриманні вимог закону при відправленні правосуддя, в повазі до учасників судових процесів.

Борис Плотніцький закликав суддів не тільки підвищувати якість своєї роботи, але і вчитися доносити до суспільства позитивні результати цієї роботи та демонструвати відкритість до людей. Тільки таким шляхом можна змінити на краще відношення суспільства до судів.