flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стажування секретарів судових засідань

14 травня 2012, 09:00

На виконання Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 р. №1 «Про підсумки роботи господарських судів України у 2011 і завдання на 2012», та у відповідності до Плану навчального процесу Львівського регіонального відділення Академії суддів України, з 14 по 18 травня 2012 року на базі Львівського апеляційного господарського суду проходить стажування секретарів судового засідання Львівського апеляційного господарського суду та секретарів господарських судів Львівського апеляційного округу.

Лекційні заняття проводять судді, працівники апарату Львівського апеляційного господарського апеляційного господарського суду, судді апеляційного суду Львівської області, наукові працівники юридичного факультету Львівського національного університету ім.. Ів. Франка, а також штатні працівники Львівського регіонального відділення Академії суддів України.

Слухачам були зачитані наступні теми:

        Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив  на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

        Організація роботи із зверненнями громадян. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України «Про звернення громадян» та закону України «Про доступ до публічної інформації»

        Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»

        Судова Влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного та неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведених судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України «Про інформацію» в частині організації діяльності судів.

        Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці.

        Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етики ділового мовлення.

        Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6.02.2009  №33.

        Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в господарських справах. Обов’язкове призначення експертизи.

        Методика роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ. Участь секретаря судового засідання у підготовці справ до судового розгляду.

        Вимоги, порядок оформлення судових справ та передача їх до канцелярії суду. Направлення спав зі скаргами (поданнями) до судів вищих інстанцій.

        Докази та доказування в господарському судочинстві. Питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.

        Основні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 р., питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.

        Відвідування судових засідань в Львівському апеляційному господарському суді.

        Запобіжні заходи. Процесуальні строки та процесуальні документи. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Застосування заходів забезпечення позову. Порядок обчислення процесуальних строків в господарському процесі. Питання, що виникають в господарському процесі при продовження строків вирішення спорів зі заявами сторін.

        Використання технічних засобів у роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів.

За результатами проходження стажування секретарям судового засідання будуть вручені сертифікати Національної школи суддів України.