flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

24 жовтня 2014 року у Господарському суді Львівської області проведено "круглий стіл"

24 жовтня 2014, 16:00
 
24 жовтня 2014 року у Господарському суді Львівської області Вищим господарським судом України, спільно з Львівським апеляційним господарським судом, а також за участю Державної екологічної інспекції у Львівській області, Державної служби геології та надр України, прокуратури Львівської області та профільних науковців Львівського національного університету імені Івана Франка, проведено "круглий стіл" на тему: "Проблемні питання застосування господарськими судами законодавства про охорону навколишнього природного середовища".
Від Львівського апеляційного господарського суду в заході взяли участь голова суду Борис Плотніцький, заступники голови суду Тетяна Костів і Володимир Кузь, секретар другої судової палати Оксана Скрипчук та суддя Галина Кордюк.
Учасники круглого столу детально зупинилися на основних питаннях вирішення судами спорів у сфері природоохоронних та природоресурсних відносин про відшкодування шкоди, завданої самовільним зайняттям та використанням земельних ділянок; їх відмінністю від спорів про відшкодування збитків власниками землі та землекористувачами, завданих тимчасовим зайняттям земельних ділянок.
Присутні мали можливість обговорити комплекс законодавчих актів України, які стосуються правового забезпечення збереження навколишнього природного середовища, що містить низку невідповідностей між собою. Зауважили на тому, що слід уніфікувати понятійний і термінологічний апарати чинного природоохоронного законодавства України та впровадити низку змін, доповнень і нових правових положень щодо збереження навколишнього природного середовища у відповідності з аналогічним чинним законодавством європейських країн.
Крім цього, екологічна частина Угоди про асоціацію, яка підписана між Україною і ЄС, передбачає поступове наближення українського законодавства до політики та законодавства ЄС про охорону навколишнього середовища і буде здійснюватися відповідно до встановленого графіку, який містить велику кількість законодавчих актів, що повинні бути впровадженими в Україні. Українська промисловість має відповідати матеріально-правовим вимогам Директиви про промислові викиди та реалізовувати систему інтегрованого екологічного дозволу, включаючи механізми її дотримання та моніторингу. Зокрема, обговорені питання, пов’язані із застосуванням принципу «мовчазної згоди» в контексті дотримання суб’єктами господарювання порядку отримання дозволів на спеціальне водокористування та на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.
Загалом захід завершився жвавою дискусією щодо застосування господарськими судами законодавства про охорону навколишнього природного середовища.