flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей

06 жовтня 2014, 09:00
 
3 жовтня 2014 року у Львівському апеляційному господарському суді проведеноДень відкритих дверей. З роботою суду, цього дня, ознайомилися студенти юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, представники наукової спільноти Львівщини, представники громадськості та засоби масової інформації.
Захід розпочався вітальним словом голови Львівського апеляційного господарського суду Бориса Плотніцького, який зосередив увагу присутніх на основних аспектах діяльності господарських судів та окреслив актуальні проблеми, які турбують суспільство.
Окремо Борис Плотніцький зупинився на питаннях проведення судової реформи, внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", зокрема, в частині, що стосується діяльності системи господарських судів.
Голова суду зауважив, що діяльність господарських судів має дуже важливе значення для економіки держави, в першу чергу банківської системи, потужних підприємств, зокрема, оборонного комплексу, середнього та малого бізнесу, тому реформування судової системи в цілому має відбутись на користь збереження господарської юрисдикції як окремої ланки.
Доповідач також зосередив увагу присутніх на  результатах анонімних опитувань громадян-відвідувачів Львівського апеляційного господарського суду, які були проведені в червні та вересні цього року. Їх результати зумовили висновок про досить високий рівень довіри учасників судових процесів до судових рішень Львівського апеляційного господарського суду, їх законності та обґрунтованості.
Так, Львівському апеляційному господарському суду довіряють 71% респондентів і не довіряють 14%. І з цих же респондентів на питання довіри до судової системи України взагалі позитивно відповіли лише 43%.
Очільник суду наголосив на важливості покращення доступу до правосуддя в Україні таформування позитивного іміджу суду та судової влади, підвищення обізнаності громадськості про діяльність суду, формування в них поваги до права та взаємодії з журналістським співтовариством. Суспільний авторитет судової влади в розвинених демократичних державах ґрунтується на позитивному суспільному сприйнятті діяльності судової влади.
Між українськими судами та суспільством історично склався комунікаційний вакуум. Цей вакуум часто заповнюється маніпуляторами, які переслідують будь-чиї інтереси, але не інтереси суспільства у справедливому суді. В результаті створюється замкнуте коло, яке можна подолати за підтримки з боку громадськості і ЗМІ. Тому, Борис Плотніцький запропонував спільно зі ЗМІ провести анонімне опитування відвідувачів судів, які входять до Львівського апеляційного округу, для відтворення справжньої «картини» довіри до господарських судів.
Заступник голови суду Володимир Кузь ознайомив учасників Дня відкритих дверей з історію становлення Львівського апеляційного господарського суду, основними засадами діяльності та підвідомчістю справ  господарським судам України.
Ознайомлення з роботою суду розпочалося з канцелярії, де начальник відділу документального забезпечення Ольга Тарас детально розповіла присутнім про реєстрацію і рух документів, що надходять до суду та порядок роботи з ними в програмі «Діловодство спеціалізованого суду» (ДСС), про порядок відправлення вихідної кореспонденції.
Начальник відділу комп’ютерного забезпечення Юліан Лука ознайомив присутніх із здійсненням автоматичного розподілу справ між суддями за допомогою програми «Діловодство спеціалізованого суду» (ДСС). Доповідачем звернено увагу гостей на те, що дана програма, розподіляючи справи між суддями, додержується принципів черговості, рівної кількості справ для кожного судді, вірогідності, з врахуванням завантаженості кожного судді, спеціалізації, а також вимог процесуального закону.
Гостям було наглядно продемонстровано роботу системи відеконференцзв’язку в залі судового засідання №2, за допомогою якої у Львівському апеляційному господарському суді вже відбуваються судові засідання, що заощаджує час і гроші, які витрачаються сторонами процесу на поїздки в суд, та надає можливість оперативного обміну інформацією в режимі реального часу.
Гості відвідали також кабінет голови суду.
 
Як відзначив під час зустрічі із журналістами голова суду Борис Плотніцький, цим заходом Львівський апеляційний господарський суд започатковує регулярне проведення Днів відкритих дверей.
«Ми знаємо, як важливо здійснювати правосуддя на якісному організаційному та правовому рівнях, але не менш важливо показувати і розказувати, як це правосуддя здійснюється. Суддівське співтовариство відкрите і готове тісно співпрацювати зі ЗМІ та громадськістю, підтримувати з ними постійний комунікаційний двосторонній зв'язок для подолання взаємної підозрілості та недовіри. Тільки кропітка, постійна та цілеспрямована діяльність на встановлення довіри між судом та ЗМІ надасть можливість формування в суспільстві сталих усвідомлень про суспільну цінність незалежності суддів та свободи слова», - наголосив Борис Плотніцький.