flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про діяльність Львівського апеляційного господарського суду за І півріччя 2014 року

22 серпня 2014, 09:00

  

За результатами роботи Львівського апеляційного господарського суду за І півріччя 2014 року спостерігається підвищення якості результатів роботи та підвищення рівня довіри громадян до суду, що простежується через зменшення кількості оскаржених рішень.
Для з'ясування результатів роботи Львівського апеляційного господарського суду, та судів округу, звернемось до конкретних цифр і статистики, які на відміну від слів, дають можливість зробити виключно об'єктивні висновки щодо тих чи інших обставин.
Згідно статистичних даних за І півріччя 2014 року у Львівському апеляційному окрузі за результатами розгляду спорів:
  • прийнято 41 рішення про повернення державі 74-х земельних ділянок, загальною площею 459,5934га та 231 кв.м, вартістю – 7242579,32 грн.;
  • прийнято 24 рішення про повернення державі нерухомого майна у кількості 38-и об’єктів, загальною площею 15437,05га та 1300 місць, вартістю - 552053,34 грн. та 6417053,34тис. крб.
За звітний період рішеннями місцевих господарських судів Львівського апеляційного округу на користь державних та комерційних банків стягнуто кошти в загальній сумі 306698636,8грн., з яких: на користь державних банків – 90682418,64грн. та на користь приватних банків –216016218,2грн.
Відповідно до статистичних даних, Львівським апеляційним господарським судом у І півріччі 2014 року до державного бюджету України  фактично сплачено (з урахуванням поверненої суми судового збори) 1 745 330грн. судового збору.
 
Львівським апеляційним господарським судом постійно проводиться цілісна, налагоджена робота з місцевими господарськими судами округу щодо забезпечення єдності судової практики.
Так, протягом І півріччя 2014 року, на виконання Плану роботи Львівського апеляційного господарського суду на 2014 рік, апеляційною інстанцією здійснювалось надання методичної допомоги місцевим господарським судам, які входять до Львівського апеляційного округу, а саме:
  • 6 лютого 2014 року в приміщенні Господарського суду Львівської області відбулися загальні збори суддів та працівників апарату суду, на яких підвели підсумки роботи суду за 2013 рік та розглянули проблемні питання практики застосування законодавства;
  • 23 травня 2014 року на базі господарського суду Чернівецької області відбулась семінар-нарада на тему: «Проблемні питання, які виникають в господарському судочинстві»;
  • 24 травня 2014 року в приміщенні Господарського суду Тернопільської області відбулися загальні збори суддів та працівників апарату суду, на яких підвели підсумки роботи суду за 2013 рік та розглянули проблемні питання практики застосування законодавства;
  • 18 липня 2014 року на базі господарського суду Івано-Франківської області відбулася семінар-нарада на тему: «Проблемні питання організації роботи господарського суду Івано-Франківської області та пропозиції щодо шляхів їх вирішення».
Крім цього, секретарями судових палат Львівського апеляційного господарського суду щомісячно аналізуються проблемні питання щодо неоднакового застосування одних і тих самих норм права, внаслідок чого ухвалено різні за змістом судові рішення у подібних правовідносинах із узагальненням інформації, наданої місцевими господарськими судами.  Щоквартально вивчаються причини скасування,  зміни судових актів місцевих господарських судів, що входять до Львівського апеляційного округу, обговорюються проблеми практики застосування законодавства на нарадах суддів, та направляються судам перших інстанцій довідки за наслідками обговорення. Надаються пропозиції з проблемних питань, що потребують роз’яснення Вищим господарським судом України з метою забезпечення єдності судової практики в застосуванні норм процесуального та матеріального права.
 
Для подолання негативних явищ та створення у суспільстві позитивного іміджу судової влади та господарських судів, рішенням ХІ чергового з’їзду суддів України схвалено Стратегічний план розвитку судової влади на 2013 – 2015 роки, згідно якого передбачено забезпечення належного доступу громадськості до судової інформації, формування принципів реалізації інформаційної відкритості судів в межах чинного законодавства.
У відповідності до рішення Ради суддів господарських судів України №262 від 21.11.2013 року вирішено постійно проводити роботу з об’єктивного висвітлення в засобах масової інформації діяльності господарських судів та аналізу її результатів.
На виконання рішення Ради суддів господарських судів України, в суді, на постійній основі, проводиться робота щодо інформування громадськості  через друковані та електронні засоби масової інформації про прийняті судом рішення, що набрали законної сили та мають значний суспільний інтерес; забезпечується системне наповнення офіційного сайту Львівського апеляційного господарського суду (http://lva.arbitr.gov.ua/sud5036/) та інформаційного стенду в приміщенні суду оперативною інформацією з метою належного доступу громадськості до публічної судової інформації.
Також, на офіційному сайті Львівського апеляційного господарського суду постійно розміщується  інформація про публічні заходи, що проводяться в суді, та про заходи за участю суддів та працівників апарату суду.
З метою покращення роботи, забезпечення права громадян на доступ до правосуддя, у Львівському апеляційному господарському суді запрацювала телефонна "гаряча лінія" +38(032) 275-13-61, за допомогою якої усі бажаючі оперативно отримують всю необхідну інформацію, що стосується організації роботи суду в цілому.
Крім цього, у Львівському апеляційному господарському суді учасникам судового процесу надається інформація щодо руху розгляду заяв, скарг, клопотань за телефоном відділу документального забезпечення               +38(032) 275-13-61.
Із загальних питань та для надсилання запитів на інформацію можна звернутися і на електронну пошту Львівського апеляційного господарського суду: inbox@lva.arbitr.gov.ua
З 31 березня 2014 року розпочала свою роботу сторінка Львівського апеляційного господарського суду у всесвітній соціальній мережі Facebook, яка є загальнодоступною і всі бажаючі можуть відвідати її, перейшовши за посиланням:
https://www.facebook.com/pages/Львівський-апеляційний-господарський-суд/
Метою створення представництва суду у соціальній мережі Facebook є надання більшої можливості для оперативної комунікації з ЛАГС і звичайно, для своєчасного та повного інформування інтернет-спільноти про діяльність і новини з життя суду.
Хотілось би відмітити, що згідно статистичних даних офіційної сторінки Львівського апеляційного господарського суду в соціальній мережі Facebook, її активними користувачами є крім українських громадян, ще й  іноземні респонденти, зокрема з: Канади, Бразилії, Італії, США.
 
Реформування сучасної судової системи України здійснюється з метою відповідності її міжнародним стандартам, підвищення рівня прозорості діяльності судів, покращення доступності правосуддя. 
Так, з 10 по 20 червня 2014 року в приміщенні Львівського апеляційного господарського суду та на офіційній сторінці Львівського апеляційного господарського суду в соціальній мережі Facebook було проведено анкетне опитування учасників судових процесів щодо якості та ефективності роботи суду.
Опитування респондентів в приміщенні суду проводилось анонімно, для цього в холі було розміщено опечатану скриню для анкет.
Зокрема, учасникам опитування було запропоновано:
  • оцінити зручність умов перебування громадян в суді (достатність та зручність місць для очікування, оформлення документів, ознайомлення з матеріалами справи та підготовки до судового слухання; чистота та прибраність приміщень суду; можливість користування туалетами тощо) – 0,1% респондентів вказали на оцінку «незадовільно», 10% від загальної кількості респондентів надали оцінку «задовільно», 38% респондентів вказали на оцінку «добре», та 50% респондентів оцінили на відмінно;
  • оцінити повноту, якість та доступність інформації для відвідувачів суду (наявність інформаційних стендів, зразків документів, порядку сплати судового збору; зрозумілість інформації щодо місця та часу проведення судових засідань; наявність інформації в Інтернеті тощо), а також ефективність організації роботи суду (дотримання строків та процедур розгляду справ; вчасність, з урахуванням поштового перебігу, надіслання судом повідомлень про розгляд справ; обґрунтованість перенесення судових засідань; додержання графіків судових засідань щодо часу слухання справ тощо) – 8% опитаних респондентів оцінили її, як «незадовільну», 9% респондентів – як «задовільну», 45% від загальної кількості опитаних вважають, що організація роботи суду заслуговує на оцінку «добре» та 38% респондентів вважають, що організація роботи суду є відмінною;
  • оцінити незалежність та неупередженість судового розгляду – 6% респондентів вказали на оцінку «незадовільно», 12% від загальної кількості респондентів надали оцінку «задовільно», 32% респондентів вказали на оцінку «добре», та 41% респондентів оцінили незалежність та неупередженість судового розгляду на відмінно;
  • оцінитиналежність забезпечення зручності умов перебування громадян з обмеженими фізичними можливостями в суді (наявність кнопки виклику, пандуси, розпізнавальні знаки шрифтом Брайля, тощо) - 3% респондентів вказали на оцінку «незадовільно», 2% від загальної кількості респондентів надали оцінку «задовільно», 32% респондентів вказали на оцінку «добре», 33% респондентів - на відмінно.
Узагальнений аналіз показників проведеного анонімного опитування зумовлює висновок, що учасники судових процесів, в своїй переважній більшості, задоволені роботою Львівського апеляційного господарського суду та довіряють йому.
Проведене анкетування на офіційній сторінці Львівського апеляційного господарського суду в соціальній мережі Facebook свідчить про те, що респонденти підтримують вжиті судом заходи щодо забезпечення інформаційної відкритості і прозорості своєї діяльності, та свідчить про високу свідомість громадян і рівень довіри до судової влади.
 
Ще однією новацією в роботі Львівського апеляційного господарського суду, за звітний період, стало встановлення обладнання відео-конференц-зв’язку, яке забезпечує роботу суду в режимі відеоконференції під час розгляду справ.
Сьогодні інформаційно-комунікаційні технології є необхідними складовими в роботі фахівців усіх сфер діяльності, в тому числі і в сучасному судочинстві. При тому, що більшість Європейських країн вже успішно протестували можливість використання відеоконференцзв’язку при розгляді справ. 
Відеоконференція заощаджує час і гроші, що витрачаються сторонами процесу на поїздки в суд, та надає можливість оперативного обміну інформацією в режимі реального часу.
21 липня 2014 у Львівському апеляційному господарському суді, за клопотанням однієї зі сторін по справі, вперше відбулося судове засідання в режимі відеоконференції, відповідно до ст. 741Господарського процесуального кодексу України.
Саме з метою підвищення довіри до судової влади, створення позитивного іміджу судової системи, та для реалізації  громадянами прав на доступ до правосуддя, Львівський апеляційний господарський суд активно сприяє впровадженню та використанню сучасних засобів інформаційних технологій.
Проте керівництво суду і колектив розуміють, що недоліків в роботі ще залишається чимало і це є стимулом для подальшої кропіткої праці у визначеному напрямку.