flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cудове засідання в режимі відеоконференції

21 липня 2014, 14:00

            21 липня 2014 у Львівському апеляційному господарському суді, за клопотанням однієї зі сторін по справі, відбулося судове засідання в режимі відеоконференції, відповідно до ст. 741 Господарського процесуального кодексу України.

 

Як відомо, ефективність реалізації права громадян на захист в суді безпосередньо залежить від якості регулювання процедури судочинства. Чим швидше буде проведено слухання, розглянуто докази і вислухано доводи обох сторін, тим швидше буде прийнято рішення по тій чи іншій справі. Не  прибуття до суду учасників засідання у призначений час є однією з причин відкладення розгляду справ. Проте, деякі сторони зловживають своїм процесуальним правом, передбаченим ст. 22 Господарського процесуального кодексу України,  та не з’являються в судові засідання без поважних причин та без повідомлення причин неявки. Дана ситуація спричиняє затягування судового процесу - «тяганину», яка має місце в українських судах, що у свою чергу підриває довіру та авторитет судів. Саме з метою підвищення довіри до судової влади Львівський апеляційний господарський суд активно сприяє використанню сучасних засобів вирішення існуючої проблеми, а саме проведення судових засідань в режимі відеоконференції, який покликаний заощаджувати час і гроші, що витрачаються сторонами процесу на поїздки в суд, та надає можливість оперативного обміну інформацією в режимі реального часу.
Голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький зазначив, що розвиток сучасного суспільства безпоcередньо залежить від розвитку інформаційних технологій, причому, як стверджують аналітики, технології йдуть вперед більш швидкими темпами порівняно з суспільством, яке їх намагається засвоїти та використати в повсякденному житті. Сьогодні інформаційно-комунікаційні технології є необхідними складовими в роботі фахівців усіх сфер діяльності, в тому числі і в сучасному судочинстві. При тому, що більшість Європейських країн вже успішно протестували можливість використання відеоконференцзв’язку при розгляді справ.
Також, відеозв’язок об’єднав Вищий господарський суд України із усіма апеляційними та місцевими господарськими судами.
Нагадуємо, зразок клопотання для проведення засідання у режимі відеоконференцзв'язку можна знайти у відповідному розділі веб-сторінки Львівського апеляційного господарського суду.