flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл

19 травня 2014, 09:00
 
16 травня 2014 року  в місті Києві Національна школа суддів України спільно з українсько-канадським проектом “Освіта суддів – для економічного розвитку” провела круглий стіл з експертного обговорення питань розробки  курсу для суддів з тлумачення нормативно-правових актів.
Участь в його роботі взяли ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, проректори Національної школи суддів України Наталія Шукліна та Володимир Мазурок; спеціалісти, які сприяють розробці курсу з тлумачення нормативно-правових актів.
Учасниками круглого столу з канадської сторони були директор  юридичних та освітніх питань Національного суддівського інституту Канади  -Дональд Чіассон та суддя Апеляційного суду провінції Онтаріо - Марк Розенберґ.
Від Львівського апеляційного господарського суду участь у заході взяла суддя Давид Леся Львівна.
Відкриваючи захід, ректор Микола Оніщук зазначив, що основна мета  круглого столу полягає передусім у формуванні в суддів єдиного праворозуміння при здійсненні правосуддя. Микола Оніщук наголосив на тому, що в курсі, перш за все, мають бути відображені елементи, які мають практичну скерованість, і водночас сприяти вирішенню проблемних питань сучасного судочинства.
Зокрема, Микола Оніщук  виділив наступні блоки проблемних питань :
  • як застосовувати положення Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і рішення Європейського суду з прав людини при тлумаченні нормативно-правових актів;
  • як застосовувати положення прямої дії норм Конституції України;
  • узгодженість судової практики в питаннях тлумачення нормативно-правових актів, роль правової позиції  Верховного суду України.
Ректор Національної школи суддів України в своєму виступі відзначив надзвичайно важливу допомогу Національного суддівського інституту Канади щодо розробки курсу, та подякував канадським колегам за співпрацю.