flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навчання суддів місцевих господарських судів

19 травня 2014, 10:00

 

З 19 по 30 травня 2014 року Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України на базі Львівського апеляційного господарського суду проводить підготовку суддів місцевих господарських судів, обраних на посаду судді безстроково.

 

            Для участі у навчанні  прибуло 12  суддів місцевих господарських  судів, обраних на посаду судді безстроково з Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської та  Чернівецької областей.

Вітальними словами захід відкрили голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький та т.в.о. директора Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна.

 

Для проведення підготовки було запрошено:

суддів Львівського апеляційного господарського суду Світлану Бойко, Галину Мельник, Наталію Галушко, Лесю Давид, Тетяну Бонк, Лесю Данко, Максима Желіка, Олега Матущака, Олександра Мирутенка; суддів Господарського суду Львівської області: Віру Гутьєву, Олександру Запотічняк,  Петра Манюка,  Тараса Фартушка; доктора юридичних наук, суддю Львівського окружного адміністративного суду Володимира Кравчука; доцента юридичного факультету Ужгородського університету, кандидата юридичних наук Михайла Савчина;  доцента  кафедри цивільного права та процесу юридичного факультету Львівського національного університету ім. І.Франка, кандидата юридичних наук Йосипа Богдана;  доцента кафедри трудового, аграрного і екологічного права юридичного факультету Львівського національного університету ім. І.Франка, кандидата юридичних наук Володимира Федоровича; директора Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, кандидата хімічних наук Олену Курильову.

 

Під час занять буде вивчено такі питання:

  • -          Конституційно-правові засади здійснення правосуддя в Україні. Практичні питання застосування Конституції України при здійсненні правосуддя. Конституційно-правові засади здійснення правосуддя в Україні.
  • -          Постанова Пленуму Верховного Суду України №9 від 01.11.1996р. «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя». Рішення Конституційного Суду України в судовій практиці.
  • -          Проблеми судової практики, пов’язаної із застосуванням антимонопольного законодавства.
  • -          Деякі питання застосування Закону України «Про судовий збір»: повернення судового збору, його відстрочення та розстрочення, зменшення розміру та звільнення від сплати судового збору. Визначення розміру сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача та адвоката. Інші витрати, пов’язані з розглядом справи.
  • -          Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Обов'язкове призначення експертизи. Напрямки розвитку судової експертизи.
  • -          Проблемні питання визначення підвідомчості та підсудності справ господарським судам.
  • -          Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Набрання законної сили судовими рішеннями та ухвалами. Відновлення та продовження процесуальних строків. Питання, що виникають в господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін.
  • -          Проблемні питання перегляду рішень, ухвал господарських судів за нововиявленими обставинами.
  • -          Проблемні питання доказування у господарському процесі (питання формалізації електронних доказів, преюдиційності судових актів тощо).
  • -          Особливості розгляду спорів, пов'язаних з відшкодуванням збитків, шкоди, компенсації, сплатою неустойки, 3 % річних та інфляційних нарахувань ,та проблеми, що виникають при їх вирішенні. Застосування адміністративно-господарських санкцій до суб'єктів господарювання.
  • -          Деякі питання участі у справі окремих учасників судового процесу (прокурора, судового експерта тощо). Судова практика представництва прокурором у суді інтересів держави. Залучення до участі у справі іншого відповідача. Заміна неналежного відповідача. Процесуальне правонаступництво. Статус перекладача у господарському процесі.
  • -          Дії судді при зловживанні учасниками судового процесу своїми правами та вчиненні ними у судовому засіданні дій, що свідчать про неповагу до суду. Проблемні питання, що виникають при складанні протоколів про адміністративні правопорушення судовими розпорядниками.
  • -          Проблемні питання, що виникають при вирішенні спорів з виконання кредитних договорів та інших спорів у сфері кредитних правовідносин.
  • -          Проблемні питання, що виникають при розгляді і вирішенні господарських спорів щодо права інтелектуальної власності.
  • -          Проблемні питання, що виникають під час розгляду господарськими судами корпоративних спорів. Розмежування трудових та корпоративних спорів у справах, пов’язаних з рішенням про обрання, звільнення, відкликання керівників та інших посадових осіб товариства. Корпоративні права неповнолітніх осіб.
  • -          Особливості розгляду господарських спорів щодо права власності та проблеми, що виникають при їх вирішенні.
  • -          Особливості розгляду справ про банкрутство. Проблеми погашення вимог кредиторів у процесі розпорядження майном боржника у справах про банкрутство.
  • -          Судова практика Верховного Суду України з питань застосування законодавства про банкрутство.
  • -          Проблемні питання, що виникають при обранні та застосуванні запобіжних заходів і заходів забезпечення позову.
  • -          Особливості розгляду спорів, що виникають з договорів перевезення, надання транспортних послуг та проблеми, що виникають при їх вирішенні.
  • -          Проблемні питання, що виникають при провадженні у справах про оскарження рішень третейських судів та про видачу виконавчих документів на примусове виконання рішень третейських судів.
  • -          Особливості розгляду спорів про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок порушення природоохоронного законодавства, у тому числі, стосовно розподілу стягнутої суми шкоди до відповідних бюджетів. Судова практика щодо застосування цивільно-правової відповідальності за екологічні правопорушення.
  • -          Проблемні питання розгляду спорів, що виникають із земельних правовідносин. Судова практика щодо вирішення спорів у сфері землекористування.
  • -          Проблемні питання, що виникають при виконанні рішень та ухвал господарських судів (відстрочка, розстрочка, зміна способу та порядку виконання рішення, ухвали тощо).
  • -          Судова практика розгляду скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби.
  • -          Проблемні питання застосування Закону України «Про виконавче провадження» при розгляді скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби.
  • -          Підстави для скасування або зміни ухвали та рішення місцевого господарського суду. Аналіз порушень норм процесуального права у скасованих ухвалах (про повернення позовної заяви, відмову у прийнятті позовної заяви, залишення позову без розгляду, припинення та зупинення провадження у справі тощо) та рішеннях господарських судів.
  • -          Проблемні питання, що виникають під час розгляду спорів, пов'язаних з укладанням, зміною, виконанням, розірванням договорів, визнанням їх недійсними.
  • -          Особливості розгляду спорів, що виникають при укладенні або виконанні договорів про спільну діяльність. Теоретичні та практичні проблеми застосування договірного права в господарській практиці.
  • -          Судова практика у спорах, що виникають з орендних відносин.
  • -          Дії судді при зловживанні учасниками судового процесу своїми правами та вчиненні ними у судовому засіданні дій, що свідчать про неповагу до суду. Проблемні питання, що виникають при складанні протоколів про адміністративні правопорушення судовими розпорядниками.

 

Після закінчення підготовки всім суддям буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.