flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про діяльність Львівського апеляційного господарського суду за І півріччя 2018 року

13 серпня 2018, 14:30

На виконання наказу Державної судової адміністрації України №9 від 17.01.2014, пункту 6.10 плану роботи Львівського апеляційного господарського суду на 2018 рік, та на підставі показників статистичної звітності підготовлено аналітичний огляд даних судової статистики про стан здійснення судочинства за І півріччя 2018 року.

Згідно з вимогами статті 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Оскільки основною передумовою якісного та оперативного захисту громадянами і юридичними особами своїх порушених прав і законних інтересів є винесення законного судового рішення, то при проведенні огляду стану здійснення судочинства Львівським апеляційним господарським судом приділяється увага аналізу кількісних, якісних показників розгляду справ та строків їх розгляду.

У І півріччі 2018 року до Львівського апеляційного господарського суду поступило 1045 апеляційних скарг на судові рішення місцевих господарських судів, що входять до Львівського апеляційного округу.

Наведена нижче діаграма характеризує тенденцію надходжень апеляційних скарг з місцевих господарських судів, які входять до Львівського апеляційного округу.

Цифровий показник надходжень апеляційних скарг є наступним:

– з господарського суду Львівської області - 506 апеляційних скарг;

– з господарського суду Івано-Франківської області - 195,

– з господарського суду Тернопільської області - 150,

– з господарського суду Закарпатської області - 94,

– з господарського суду Чернівецької області - 100.

Структура масиву переглянутих судових рішень в апеляційному порядку по суті (778 скарг або 745 справ) за основними категоріями та видами спорів характеризується такими даними:

- 48,9% - справи, пов’язані з укладенням, зміною, розірванням, виконанням договорів та визнанням їх недійсними (364);

- 4,4% – недоговірні зобов'язання (33);

- 4,2%, - справи, пов’язані з корпоративними правовідносинами (31);

- 13,3% - справи, пов'язані із застосування земельного законодавства (99);

- 4,7% - із захистом права власності (35);

- 9,4% - справи про банкрутство (70);

- 0,5 % - спори, пов’язані із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності (4);

- 1,7% - справи, пов'язані із застосуванням антимонопольного законодавства (13);

- 2,1% - справи, пов'язані із застосуванням природоохоронного законодавства (16);

- 0,1% - спори, пов’язані із обігом цінних паперів (1);

- 10,6% - спори, що враховані в показниках статистичного звіту під назвою «інші спори» (79).

Змінено і скасовано упродовж звітного періоду 210 процесуальних документів, що від загальної кількості розглянутих скарг становить 26,9%.

Зокрема, – господарському суду Львівської області змінено і скасовано – 89 процесуальних документів, що від кількості всього переглянутих скарг (343) становить - 25,9 %;

– господарському суду Тернопільської області змінено і скасовано - 21 процесуальних документів, що від кількості переглянутих скарг (91) становить – 23,0 % ;

– господарському суду Івано-Франківської області змінено і скасовано – 57 процесуальних документів, що від кількості переглянутих скарг (166) становить – 34,3 % ;

– господарському суду Чернівецької області змінено і скасовано – 11 процесуальних документів, що від кількості переглянутих скарг (70) становить - 15,7 % ;

– господарському суду Закарпатської області змінено і скасовано – 32 процесуальних документів, що від кількості переглянутих скарг (108) становить – 29,6 % .

У звітному періоді до державного бюджету України присуджено до стягнення та сплачено заявниками 7 993 618 грн. судового збору.

За звітний період Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду по суті переглянуто 512 справ Львівського апеляційного господарського суду. За результатами розгляду, Касаційним господарським судом прийнято постанови про повне або часткове задоволення 169 касаційних скарг, що становить 15,3% від загальної кількості прийнятих у першому півріччі 2018 року судових рішень Львівським апеляційним господарським судом.

Статистична та аналітична інформація про розгляд певних категорій господарських справ, які мають суспільний інтерес

Незважаючи на високу якість роботи господарських судів, трапляються публікації ЗМІ, які знижують рівень довіри громадян до судової влади, підривають авторитет правосуддя в українському суспільстві.

Одним із шляхів подолання цих негативних явищ є створення позитивного іміджу судової влади, в тому числі господарських судів, у суспільстві, зокрема, оприлюднення судами об’єктивної і всебічної інформації про свою діяльність та її результати.

Львівським апеляційним господарським судом у звітному періоді розглядались справи з певних категорій спорів, які викликають суспільний інтерес:

909/439/17

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 04 жовтня 2017 року у справі №909/439/17 залишено без змін рішення господарського суду Івано-Франківської області від 11.07.2017р., яким задоволено позов заступника військового прокурора Тернопільського гарнізону в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Тернопільській області до ДП «Івано-Франківський військовий лісопромисловий комбінат» про стягнення збитків в сумі 295 425,00грн., заподіяних навколишньому природному середовищу внаслідок засмічення земельної ділянки побутовими відходами в наступних розмірах: (30%) 88627,50грн. в доход спеціального фонду Державного бюджету України, (50%) 147712,50грн. в доход спеціального фонду місцевого бюджету Тернопільської міської ради, (20%) 59085,00грн. в доход спеціального фонду місцевого бюджету Тернопільської обласної ради.

Постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 17.04.2018 року залишено без змін постанову ЛАГС.

909/738/17

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 06 лютого 2018 року у справі №909/738/17 залишено без змін рішення господарського суду Івано-Франківської області, яким частково задоволено позов ПАТ «Дельта Банк» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «Дельта Банк» Кадирова В.В. до відповідача ФОП Цимбалюка Олега Омеляновича про стягнення заборгованості в сумі 798 444 грн. 32 коп.

909/774/17

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 01 лютого 2018 року залишено без змін рішення господарського суду Івано-Франківської області та частково задоволено позов ПАТ «ВІЕС Банк» до ФОП Стефанів Олександри Василівни про стягнення заборгованості в сумі 6 833 389 грн. 36 коп.

909/1124/16

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 26 лютого 2018 року залишено без змін рішення господарського суду Івано-Франківської області частково задоволено позов ПАТ «УкрСиббанк» до ТОВ «Фінансова компанія «Декра» про стягнення заборгованості в сумі 618 677 грн.67 коп.

909/917/17

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 27 лютого 2018 року залишено без змін рішення господарського суду Івано-Франківської області частково задоволено позов ПАТ «Дельта Банк» до ТОВ «Омега Стар» про стягнення заборгованості в сумі 101 613 грн.10 коп.

909/810/17

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 27 лютого 2018 року залишено без змін рішення господарського суду Івано-Франківської області, яким задоволено позов Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України до ТОВ «Енерго - Технопарк» про стягнення 30 000грн. штрафу та 25 650 грн. пені.

Методична допомога

Cекретарями судових палат Львівського апеляційного господарського суду щомісячно аналізуються проблемні питання щодо неоднакового застосування одних і тих самих норм права, внаслідок чого ухвалено різні за змістом судові рішення у подібних правовідносинах із узагальненням інформації, наданої місцевими господарськими судами.

Щоквартально вивчаються причини скасування, зміни судових актів місцевих господарських судів, що входять до Львівського апеляційного округу, обговорюються проблеми практики застосування законодавства на нарадах суддів, та направляються судам перших інстанцій довідки за наслідками обговорення.

Школа суддів

Львівський апеляційний господарський суд плідно співпрацює з Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України з питань підготовки суддів місцевих господарських судів та працівників апаратів судів.

Підготовка висококваліфікованих кадрів для судової системи України має загальнодержавне значення і є запорукою підвищення якості здійснення правосуддя і відповідно — покращення міжнародного іміджу України.

Під егідою Національної школи суддів України відбулися наступні навчання та семінари:

- 12 - 16 лютого 2018 відбулося навчання керівників і заступників керівників апаратів місцевих та апеляційних судів у Львівському РВ Національної школи судді. Заступник керівника апарату Львівського апеляційного господарського суду Христина Хомин взяла участь у даному заході.

- 21 лютого 2018 року, відбувся семінар-тренінг для суддів на тему: «Покращення рівня навиків спілкування та роботи суддів із людьми з інвалідністю». Від Львівського апеляційного господарського суду в семінарі взяли участь керівник апарату Олена Палюх, заступник керівника апарату суду Христина Хомин, начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Валерія Максіна та начальник відділу документального забезпечення Ольга Тарас.

- 13 березня 2018 року суддя Львівського апеляційного господарського суду Світлана Бойко прочитала інтерактивні лекції «Господарський процес у світлі проведення судової реформи. Новели ГПК (в редакції 2017року)» та «Позовна давність» в рамках навчання суддів місцевих господарських судів.

- В рамках навчання суддів місцевих господарських судів, суддя-спікер Львівського апеляційного господарського суду Олександр Мирутенко прочитав інтерактивну лекцію «Застосування основних приписів земельного законодавства при розгляді справ господарськими судами».

- З 19 по 23 березня 2018 року тривала підготовка помічників суддів окружних та апеляційних господарських судів. Від Львівського апеляційного господарського суду у підготовці взяли участь помічники суддів Ірина Олійник і Наталя Бараняк.

- 19 - 23 березня, в рамках навчання помічників, керівник апарату Львівського апеляційного господарського суду Олена Палюх прочитала інтерактивну лекцію «Статус помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів».

- 23 - 24 квітня 2018 року суддя, секретар І судової палати Львівського апеляційного господарського суду Світлана Бойко провела тренінг «Особливості ведення судових засідань та спілкування з окремими категоріями, які беруть участь у розгляді справ» в рамках спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді у Львівському РВ Національної школи суддів України.

- 13 червня керівник апарату Львівського апеляційного господарського суду Олена Палюх прочитала інтерактивну лекцію «Статус секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів. Порядок прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання згідно із Законом України «Про державну службу». Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посаду секретарів судового засідання. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції секретарів судового засідання, забезпечення їх виконання. Організація робочого часу секретаря судового засідання. Дії секретарів судового засідання в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Організація контролю за виконанням секретарями судових засідань розпоряджень голови суду та головуючого. Критерії оцінки роботи працівників апарату суду».

- 27 – 29 березня 2018 року суддя, секретар І судової палати Львівського апеляційного господарського суду Світлана Бойко взяла участь у тренінгу для тренерів з питань залучення суддів-наставників до процесу підготовки кандидатів на посаду судді із застосуванням індивідуального підходу під час проходження ними стажування.

Судді та працівники апарату Львівського апеляційного господарського суду беруть активну участь у заходах з питань комунікації в судах, застосування новел законодавства, судового управління та інше, а саме:

- 24 січня 2018 року, суддя-спікер Львівського апеляційного господарського суду Леся Давид взяла участь в круглому столі «Реформа системи виконання рішень: виклики та перспективи». Організаторами заходу виступили БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.

- 19 - 20 квітня 2018 року начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Валерія Максіна взяла участь у міжнародній конференції «Належне відправлення правосуддя - запорука громадської довіри до суду» у місті Києві.

- 12 травня судді Львівського апеляційного господарського суду Ганна Орищин та Наталія Галушко взяли участь у правовому практикумі з господарського права. Ключові теми семінару: "Особливості касаційного провадження у Верховному Суді в господарських справах за новим Господарським процесуальним кодексом України. Повноваження та висновки Великої Палати Верховного Суду. Правові позиції Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду".

- 25 травня 2018 року голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький та секретар І судової палати, суддя Львівського апеляційного господарського суду Світлана Бойко взяли участь у круглому столі, присвяченому щорічній доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

- 1 червня 2018 року Верховний Суд спільно із Радою з питань судової реформи та проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» провів конференцію на тему: «Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки», в якій взяв участь голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький.

- 22 червня 2018 року у Верховному Суді відбулося розширене засідання судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів для обговорення з суддями місцевих і апеляційних господарських судів процедур squeeze-out та sell-out. Судді Львівського апеляційного господарського суду Ганна Орищин та Наталія Галушко взяли участь у даному заході.

- 26 червня 2018 року у м. Києві відбувся другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці». У форумі взяли участь начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Валерія Максіна та прес-секретар Анна Ярмола.

- 20 червня 2018 року, у м. Львові Рада суддів України за сприяння канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи провела круглий стіл: "Конфлікт інтересів та етика у сфері правосуддя" для суддів Львівської області. В заході взяли участь заступник голови Львівського апеляційного господарського суду Тетяна Костів та суддя Максим Желік.

За сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» відбулися наступні заходи:

- 21 березня 2018 року начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Валерія Максіна взяла участь у презентації Проекту «Запровадження інноваційної моделі оцінювання роботи судової системи «Контрольний перелік»», який реалізується Громадською організацією «Інститут судового менеджменту» за підтримки програми USAID «Нове правосуддя».

- 22 - 24 травня у місті Львові голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький взяв участь у тренінгу для голів судів «Особистість, довіра та лідерство».

Також відбулися заходи із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, організаторами якого є ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів»:

- 02 лютого 2018 року начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв'язків з громадськістю та ЗМІ Максіна Валерія взяла участь в Робочій групі з забезпечення доступності суду та судової процедури для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Захід проходив на базі Апеляційного суду міста Чернігова.

- 23 лютого 2018 року начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Максіна Валерія взяла участь у семінарі на тему: «Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку», який проходив на базі Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

- 23 червня 2018 року начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв‘язків з громадськістю та ЗМІ - Максіна Валерія взяла участь у виїзному засіданні Робочої групи по доступності до правосуддя людей з інвалідністю. Захід відбувся у Луцькому міськрайонному суді Волинської області.

Аналіз скарг на дії суддів

Особлива увага приділяється роботі зі скаргами та зверненнями, які надійшли на адресу Львівського апеляційного господарського суду на дії суддів, зокрема, за звітний період надійшло 1 звернення (скарга), на ім’я голови Львівського апеляційного господарського суду.

У скарзі оскаржувалися дії суддів Львівського апеляційного господарського суду.

По скарзі надано мотивовану відповідь.

Керівництвом суду на постійній основі звертається увага суддів щодо суворого дотримання норм процесуального та матеріального права.

Розгляд звернень і запитів на інформацію

У першому півріччі 2018 року до Львівського апеляційного господарського суду надійшло від фізичних та юридичних осіб 56 звернень і запитів на інформацію.

Звернення і запити стосувалися розгляду апеляційних скарг, надіслання (видачі) копій постанов (ухвал) Львівського апеляційного господарського суду, надання інформації про рух справи в апеляційній інстанції, про направлення касаційних скарг разом з матеріалами справи до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду тощо.

Крім цього, за звітний період до Львівського апеляційного господарського суду надійшло 25 запитів на отримання публічної інформації.

На всі звернення і запити, що надійшли до Львівського апеляційного господарського суду, надано мотивовані відповіді відповідно до Законів України «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», «Про захист персональних даних», «Про доступ до судових рішень» та інших нормативно – правових актів.

Також, про результати розгляду запитів про надання публічної інформації щомісячно складається звіт, який розміщується на офіційному веб-сайті суду.

Відкритість та прозорість суду

Радою суддів України за підтримки Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» було розроблено та затверджено рішенням Ради суддів України від 11 грудня 2014 року № 71 - Стратегію розвитку судової системи в Україні на 2015 – 2020 роки.

Стратегія є відповіддю на вимоги нового часу, прагнення українського судівництва та суспільства до реформ, підвищення якості послуг судової системи для громадян, дотримання європейських стандартів і наближення до кращих практик відправлення правосуддя.

Львівський апеляційний господарський суд здійснює конкретні кроки та дії для відновлення довіри суспільства до судової системи, для відкритості та прозорості, налагоджує ефективну комунікацію з засобами масової інформації та суспільством, що вважає одним з пріоритетних напрямків.

На постійній основі на офіційному сайті Львівського апеляційного господарського суду, на офіційній сторінці суду в соціальних мережах Facebook, Instagram та Twitter розміщується інформація про діяльність суду та її результати, про проведені заходи в суді, та заходи, в яких беруть участь судді та працівники апарату ЛАГС.

Ще одним напрямком в налагодженні зовнішньої комунікації є систематичне проведення у Львівському апеляційному господарському суді судових засідань в режимі відеоконференції, відповідно до ст. 741 Господарського процесуального кодексу України.

Загалом за звітний період в режимі відеоконференції відбулось 206 судових засідань.