flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ (ЗЛУКИ) УКРАЇНИ

22 січня 2016, 09:00

  

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ (ЗЛУКИ) УКРАЇНИ
 
З метою належного відзначення у 2016 році Дня Соборності України, подальшої консолідації суспільства навколо ідеї єдності держави, виховання у громадян патріотизму та гордості за героїчне минуле та сьогодення Українського народу та з нагоди 97-ї річниці проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки 30.12.2015 року Президент України підписав Указ «Про відзначення у 2016 році Дня Соборності України».
 
День Соборності — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.
 
Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.
 
         Перший «живий ланцюг» патріотичні сили організували 21 січня 1990р. між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. Основне русло ланцюга починалося в Стрию, де сходилися два відроги: один, невеликий, — із закарпатського напрямку, а другий тягнувся від Івано-Франківська. Зі Стрия живий шеренг прямував до Львова, звідти — до Тернополя. Далі маршрут проходив через Рівне, Житомир — і до Софійської площі в Києві. За різними оцінками, тоді участь в акції взяли від 0,5 до 3 мільйонів українців.
 
 У цей день по всій Україні відбувається покладання квітів до пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань видатних діячів УНР і ЗУНР, борців за незалежність України у XX столітті, загиблих учасників Революції Гідності та антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.
 
Шануймо нашу Україну та пам’ятаємо історію боротьби за єдність, цілісність та незалежність нашої держави.
 
Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясні обриси.
 
Миру і злагоди, впевненості у майбутньому всім нам.
Слава Україні! Героям слава!