flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл з обговорення проблемних питань практики застосування корпоративного законодавства

19 жовтня 2015, 09:00

  

15 жовтня 2015 року в актовій залі Вищого господарського суду України відбувся круглий стіл з обговорення проблемних питань практики застосування корпоративного законодавства.
Вітальним словом захід відкрили Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, заступник Голови ВГСУ Геннадій Кравчук та суддя, секретар I-ї судової палати ВГСУ Валерій Картере.
Участь у засіданні круглого столу взяли судді вищих спеціалізованих судів, місцевих і апеляційних господарських судів, провідні науковці  та практики у сфері корпоративних правовідносин.
Від Львівського апеляційного господарського суду участь у заході взяла суддя, секретар ІІ-ї судової палати Оксана Скрипчук,  яка спеціалізується на розгляді даної категорії справ.
На обговорення було винесено окремі положення проекту постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин", зокрема щодо:
- визначення суб'єктного складу сторін у корпоративних спорах (з огляду на зміну редакції пункту 4 частини першої статті 12 Господарського процесуального кодексу України);
- встановлення моменту виникнення та припинення корпоративних правовідносин;
- поширення позовної давності на вимоги про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників господарських товариств;
- визначення кількості голосів учасника господарського товариства, який протягом першого року з дня державної реєстрації товариства не виконав свого обов’язку щодо формування статутного капіталу, а загальні збори учасників товариства не прийняли одне з рішень, які передбачені частиною третьою статті 144 Цивільного кодексу України і частиною другою статті 52 Закону України "Про господарські товариства";
- реалізації і захисту переважного права купівлі часток (акцій) у статутному капіталі товариства;
- порядку визначення кворуму для встановлення повноважності загальних зборів учасників у разі смерті фізичної особи (ліквідації юридичної особи) учасника товариства з обмеженою відповідальністю тощо.
Також обговорено питання змін до законодавства України, яке регулює корпоративні правовідносини, та інші актуальні і суперечливі питання, які виникають у судовій практиці під час розгляду відповідної категорії спорів.
Ознайомитись з більш детальною інформацією можна на офіційному сайті Вищого господарського суду України та на сторінці ВГСУ в соціальній мережі Facebook
 
   Прес-служба Львівського апеляційного господарського суду