flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нарада

02 червня 2015, 14:00

            29 травня 2015 року у Львівському апеляційному господарському суді відбулась нарада на тему «Підстави скасування (зміни) апеляційною інстанцією судових актів, прийнятих судами першої інстанції у першому кварталі 2015 року, та шляхи вирішення найбільш актуальних проблемних питань, що існують в організації роботи місцевих господарських судів».

В нараді взяли участь голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький, заступник голови суду Тетяна Костів, секретар першої судової палати суддя Світлана Бойко, голови та заступники голів судів перших інстанцій Львівського апеляційного округу. 

Відкриваючи захід, голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький наголосив на підсумках роботи Львівського апеляційного округу в І кварталі 2015 року, якості роботи місцевих господарських судів Львівського апеляційного округу та на заходах щодо поліпшення якості розгляду справ місцевими господарськими судами апеляційного округу.

Як зазначив Борис Плотніцький, за даними судової статистики у І кварталі 2015 року до Львівського апеляційного господарського суду надійшло 779 апеляційних скарг, що на 5,% більше порівняно з першим кварталом 2014 року.

Спостерігається тенденція до збільшення надходження скарг з усіх господарських судів, які входять до Львівського апеляційного округу. Прийнято до апеляційного провадження 627 справ, що в порівнянні з 2014 роком на 44 справи більше.

До державного бюджету України фактично сплачено судового збору на суму 1 373 558грн., що на 524 295грн. більше, ніж у першому кварталі 2014 року. Зокрема, загальна сума судового збору, яка присуджена до стягнення за подання апеляційних скарг і заяв, у І кварталі 2015 року становить 2 024 244грн., а в аналогічний період 2014 року становила 945 922грн.

Оцінюючи підсумки роботи у І кварталі 2015 року, Борис Плотніцький звернув увагу на те, що процент змінених та скасованих в апеляційному провадженні процесуальних документів судів перших інстанцій становить 20,5% від кількості розглянутих по суті справ апеляційним судом. В лідерах щодо якості розгляду справ у І кварталі 2015 серед судів апеляційного округу є господарський суд Львівської області, де з 348 розглянутих по суті апеляційних скарг скасовано 56 судових рішень, що становить 16,1%.

За 3 роки – 2012, 2013, 2014, спостерігається тенденція до підвищення якості по апеляційному округу. Так, порівняльні показники якості по скасованих (змінених) судових рішеннях місцевих господарських судів апеляційного округу виглядають наступним чином (процентне співвідношення скасованих (змінених) до кількості прийнятих до провадження): у 2012 році – 26,6%;  у 2013 році – 23,7%; у 2014 році – 20,3%.

Згідно даних статистичного Бюлетеня господарських судів України за І квартал 2015 року, кількість змінених та скасованих процесуальних документів в касаційному порядку у процентному співвідношенні до загального числа постановлених рішень Львівським апеляційним господарським судом становить – 6,2%, що є кращим результатом серед апеляційних господарських судів України.

Голови господарських судів Львівського апеляційного округу доповіли про актуальні питання, які існують в організації роботи судів, та навели основні підстави скасування (зміни) апеляційною інстанцією судових актів прийнятих  судами перших інстанцій.

Секретар І судової палати суддя Світлана Бойко проаналізувала скасовані апеляційною інстанцією рішення та ухвали місцевих господарських судів Львівського апеляційного округу за звітний період, та  звернула увагу присутніх на основні підстави скасування  апеляційною інстанцією судових рішень, а саме: не враховуються правові висновки Верховного суду України; не досліджується в повному обсязі питання правильного обрання стороною процесу способу захисту свого права та інтересу, та в деяких випадках порушуються норми процесуального права, та інше.

 Учасники наради проаналізували актуальні проблеми, які існують в організації роботи місцевих господарських судів, та окреслили основні шляхи їх вирішення. Зокрема, своє бачення та пропозиції щодо подальшого вжиття скоординованих дій, спрямованих на забезпечення і зміцнення законності та правопорядку на згаданих напрямах, висловила заступник голови Львівського апеляційного господарського суду Тетяна Костів.

 Підводячи підсумки наради, голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький подякував присутнім за корисну дискусію та побажав і в подальшому показувати стабільно високі стандарти роботи.

Також, доповідач закликав учасників наради суддів не тільки підвищувати якість своєї роботи, але і вчитися доносити до суспільства позитивні результати цієї роботи та демонструвати відкритість до людей. Тільки таким шляхом можна змінити на краще відношення суспільства до судів.